Komiksová Vrána se mstí v kinech, točila se v Česku

Události ČT: Komiksová Vrána se dočkala nového filmového zpracování (zdroj: ČT24)

Populární komiks Vrána se dočkal nového filmového zpracování. V titulní roli se tentokrát představí Bill Skarsgård. Temný příběh o lásce, smrti a pomstě vznikal z velké části v Česku, v tuzemských kinech se nyní i promítá.

Filmová Vrána v režii Ruperta Sanderse je pokusem o moderní zpracování původního grafického románu Jamese O'Barra. Bezhlavě zamilovaní Eric a Shelly jsou na útěku před svou temnou minulostí brutálně zavražděni. Podle staré legendy odnáší duše zemřelých do říše mrtvých vrána. Eric dostane šanci sebe i svou lásku pomstít, když vstane z hrobu jako takřka nesmrtelná bytost.

Ericem se stal švédský herec Bill Skarsgård, jeho milou britská zpěvačka FKA twigs. Většina snímku se točila v Česku – s místními filmaři, herci i lokacemi. „Praha a Česká republika je celosvětově unikát. Jsme schopní suplovat cokoli. Tentokrát to bylo Chicago v osmdesátých až devadesátých letech,“ podotkl producent Václav Mottl.

Bill Skarsgård v pražské ulici Nekázanka
Zdroj: Vertical Ent.

Diváci rozpoznají pražské lokace, jako je koncertní síň Rudolfinum, Nová scéna Národního divadla či Nákladové nádraží Žižkov. „Nebylo to tak nalinkované, byla tam volnost,“ říká o způsobu natáčení Karel Dobrý, jeden z českých herců obsazených do Vrány. Ve filmu se objeví také Darija Pavlovičová či Jan Budař.

Tragická legenda

Komiksová předloha vzešla ze skutečného stesku ze ztráty milované osoby. Výtvarník a scenárista James O'Barr začal na příběhu pracovat začátkem osmdesátých let poté, co jeho přítelkyni srazil opilý řidič. Autentická zkušenost tvůrce se stala součástí legendy a původně nezávislý komiks, určený pro vytříbené publikum, přilákal davy čtenářů a čtenářek.

Vrána
Zdroj: Vertical Ent.

Tragédie provázela i vznik prvního filmového zpracování v polovině devadesátých let. Během natáčení zemřel při nehodě se střelnou zbraní protagonista Brandon Lee. „Díky této smrti se film stal kultem a lidé se zpátky dostali ke komiksu, když ho dostalo velké americké nakladatelství,“ dodal ředitel nakladatelství Comics Centrum Václav Dort.

Příběh o pomstychtivém nemrtvém hrdinovi je dodnes považován za prokletý. A pro filmaře skutečně byl. Po předčasné smrti Brandona Lee zatím každá další adaptace selhala jak u diváků, tak u kritiků.