Česko bude za tři roky čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu

Události v kultuře: Česko čestným hostem na Frankfurtském veletrhu (zdroj: ČT)

Česká republika bude čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026, řekl v Praze jeho generální ředitel Juergen Boos. Česko se plánuje představit jako země na pobřeží literárního oceánu. Záměr, aby ČR byla hlavní hostující zemí na veletrhu, nedávno schválila česká vláda. Na přípravu a samotné hostování je potřeba podle schváleného záměru vyčlenit asi 198 milionů korun pro roky 2023 až 2027. Organizací české prezentace je pověřena Moravská zemská knihovna.

Odkazem na oceán Česko navazuje na hostování na neméně slavném knižním veletrhu v Lipsku v roce 2019. Česko na něm tehdy vystoupilo s tématem literárního moře a námořním pozdravem Ahoj! Ten využilo v Lipsku i letos.

„Můj první ponor do světa české literatury se odehrál prostřednictvím díla Milana Kundery, který bohužel před nedávnem zemřel,“ řekl v pondělí Boos. Kunderovo životní dílo je poznamenáno traumatem ideologie a studenou válkou v minulém století a také obtížemi spojenými s láskou, doplnil.

„Z dnešní (pondělní, pozn. red.) zprávy mám upřímnou radost. Prezentace České republiky na Frankfurtském knižním veletrhu je obrovskou příležitostí pro náš knižní průmysl i celý kulturní sektor. Je to nejenom šance představit světu vysokou kvalitu české literatury, ale je to také investice do budoucna. Děkuji všem, kteří se podíleli na tomto skvělém výsledku, kterým však práce nekončí, naopak. Velká část je teprve před námi, a já se na její výsledky moc těším,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Česko podalo přihlášku k čestnému hostování České republiky na Frankfurtském knižním veletrhu 2026 před pěti měsíci. Za tím účelem vznikla soutěžní kniha Bid Book, která představila předběžný koncept hostování včetně očekávaných cílů tohoto záměru, stejně jako český knižní a literární trh a rozpočet projektu. Téma Česká republika – země na pobřeží odkazuje podle ministerstva k Williamu Shakespearovi, který země Koruny české ve své divadelní hře Zimní pohádka umístil na mořské pobřeží, a tím Česko označil jako integrální součást světového oceánu literatury.

Role kulturní diplomacie

Status čestného hosta ve Frankfurtu podle Boose znamená, že se vždycky zaměří na vyprávění příběhu. „Vyprávět příběhy můžeme různě – ve filmu, divadle, hudbou či literaturou. Na to všechno se ve Frankfurtu těšíme. Má to i silný ekonomický faktor: budeme moci prezentovat autory, kteří se díky prodeji svých práv mohou dostat do Evropy a celého světa,“ uvedl ředitel.

„Těšíme se také na program, který představí současnou českou literaturu a její autorky a autory, například tvorbu Radky Denemarkové, Jaroslava Rudiše nebo Kateřiny Tučkové. Kromě toho bude tématem programu kulturní a literární perspektiva země uprostřed střední Evropy,“ doplnil.

Peníze na přípravu a realizaci hostování se budou hradit ze schválených rozpočtů ministerstva kultury na příslušné roky, tedy bez zvýšených požadavků na státní rozpočet.

Role hlavního hosta je výrazným nástrojem veřejné, zejména kulturní diplomacie. Hostování vytváří možnosti pro zvýšení podílu české literatury v překladech na mezinárodních trzích a současně podporuje český knižní průmysl od autorů, překladatelů, výtvarníků, nakladatelů, přes autorské organizace po licenční agentury.