Alois Jirásek to popletl, ukazují Opráski sčeskí historje. A vrací Staré pověsti české do kosmu

Události v kultuře: Alois Jirásek to popletl, ukazují Opráski (zdroj: ČT24)

Staré pověsti české Aloise Jiráska dostaly novou, satirickou podobu. Autor oblíbeného komiksu „Opráski sčeskí historje“ napsal vlastní verzi tuzemských legend s prostým názvem „Noví povjezťi čezkí“. Nejznámější legendy přitom situuje do vesmíru. Přes stoupající věhlas si kreslíř známý jako Jaz přeje zůstat v anonymitě.

Ve svém pohledu na dějiny Jaz nešetří žádnou historickou postavu. Nejčastěji se strefuje do Jan Husa, Jana Žižky nebo Zikmunda, respektive Zmikunda Lucemburského, v jehož masce sám vystupuje.

Každá minulost bývala přítomností a na té není nic posvátného, myslí si Jaz. Ve spojení humoru a historie rozhodně nevidí žádné znesvěcení českých legend. Ať už se o dějinách mluví jakkoliv, je to lepší než je úplně ignorovat, tvrdí kreslíř z „Histrickýho ústafu“.

„Nemyslím si, že bych něco znevažoval, je to prostě nějaký jiný pohled na ty události. Typickým příkladem je třeba husitství, kdy v podstatě za to, jak to bylo interpretováno, nemohl ani sám Alois Jirásek, ale spíš jeho pozdější vykladači a vykradači,“ říká Jaz.

V poslední knize, kterou vydalo nakladatelství Grada, napravuje chyby, které podle něj nadělal Jirásek ve Starých pověstech českých.

„Některé úseky si původní Staré pověsti české vypůjčily z Kosmovy kroniky, ale to je celé omyl, protože kronikář Kosmas byl nucen ten děj proti své vůli šíleným editorským zásahem přenést z kosmu na Zemi a potom docházelo k různým nelogičnostem,“ vysvětluje.

V nových pověstech unese romanopisce historické komando a donutí ho přenést dějiny opět do stavu beztíže. Lucké války se změní ve války hvězdné a Václav nastraží léčku Boleslavovi.

V poslední době Jaz stále častěji glosuje také moderní dějiny i současné události. Podílel se například na aktuální výstavě o sametové revoluci v pražském Národním muzeu. Kreslíř upozorňuje, že i kdyby měl moc přepsat historii, nevyužil by ji. V současnosti je spokojen a korekce minulosti by podle něj mohla mít nedozírné následky.