350 let od smrti promlouvá Komenský z obrazovky z masa a kostí i animovaný

Komenského výročí na obrazovkách ČT (zdroj: ČT24)

Od úmrtí světového myslitele a zakladatele moderní pedagogiky Jana Amose Komenského uplynulo v polovině listopadu tři sta padesát let. Významnou osobnost nejen tuzemských dějin připomenou také dva filmové projekty na obrazovkách České televize. Vzniklo dokumentární drama a animovaný seriál.

Za Komenského životem a tvorbou se ohlédne dokudrama Jako letní sníh. I když se odehrává zhruba před čtyřmi staletími, Komenský v něm mluví dnešním jazykem. „Chtěl jsem ho představit jako chlapa z masa a kostí,“ vysvětluje režisér Lubomír Hlavsa, který snímek natáčí podle scénáře Martina Fahnera. O hlavní roli se podělili David Švehlík a jeho otec Alois Švehlík, jenž ztvárnil stárnoucího „učitele národů“.

„Hlavní linii filmu tvoří rozhovor s malířem Rembrandtem, o kterém se dnes z devadesáti devíti procent ví, že namaloval Komenského obraz,“ prozradil Hlavsa. Ten filmový vznikal při natáčení během první vlny koronaviru. 

I do života významného myslitele zasáhla epidemie. Musel se vyrovnat se smrtí dvou dětí a manželky, které podlehly moru. Komenský se navíc po porážce stavovského povstání musel coby kazatel Jednoty bratrské skrývat.

Z osobní i národní tragédie se vypsal ve vrcholném díle baroka – Labyrintu světa a ráji srdce. „Jeho tragédií je, že bojoval pro záchranu svých ideálů v době, kdy už o to lidé v Čechách a na Moravě nestáli,“ podotýká historik Tomáš Knoz.

Kaiser a Lábus provádí Labyrintem světa a rájem srdce

Poselství o smyslu lidského snažení vyšlo poprvé v roce 1631, kdy už byl Komenský v exilu, kam odešel na půl života a kde také zemřel. Významnou knihu nyní na druhém programu České televize a ČT edu přibližuje nejen dětem animovaný seriál.

Ilustrace nakreslili Daniel Jurčo a Jana Lasotová, animace měl pod palcem Tomáš Honěk. Pětiminutové epizody namluvili Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. „Měl jsem pocit, že to napsal včera. Jsou tam tak aktuální myšlenky. A aktuální budou i za sto let, protože lidé budou stejně blbí, akorát budou chodit v jiných šatech,“ předpokládá Lábus.

Prohlédnout si knihu bude možné i fyzicky. První vydání Labyrintu světa a ráje srdce je uloženo v depozitáři Národní knihovny, spolu s dalšími díly J. A. Komenského se ale stane součástí výstavy, která by se měla představit po celé Evropě.