Vláda chystá pro výstavbu podle liniového zákona nové lokality. Líně chce naopak vyjmout

Události: Nové lokality v liniovém zákoně (zdroj: ČT24)

Seznam v takzvaném liniovém zákoně, který umožňuje rychlejší výstavbu prioritních projektů, se zřejmě rozroste. Vláda se do něj podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) chystá zařadit několik dalších lokalit. Zvažuje se forma poslaneckého pozměňovacího návrhu – zákon přitom chtějí měnit i senátoři.

Na seznamu je například areál v Líních u Plzně. Měla tam vzniknout továrna na baterie do elektroaut, ale nakonec bude prostor využívat armáda. „Plánujeme využívat původní areál tak, jak ho armáda historicky využívala, což je zhruba kolem 390 hektarů,“ řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč. Vojsko chce na již existujícím vojenském letišti postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství.

Zóna je však stále uvedená v zákoně o urychlení výstavby strategické infrastruktury. Už při loňské novelizaci padl v Senátu návrh na její vyjmutí. Teď zákonodárci horní komory přišli se samostatnou novelou. „Území je mimořádně důležité pro armádu České republiky, pro obranu země,“ řekl senátor a předkladatel návrhu Pavel Fischer (nestr.).

„Máme zájem opravdu to (Líně) z té přílohy vypustit a naopak tam doplnit další zóny,“ doplnil ministr dopravy Kupka a se změnou souhlasí i opoziční hnutí ANO. „Je to krok, který se dal očekávat. Celý projekt v Plzni v Líních byla jedna velká megalománie,“ míní místopředseda ANO Karel Havlíček.

Nové zóny

Nově zařazené zóny by podle Kupky mohly sloužit pro výrobu polovodičů nebo baterií, mohly by mít přesah i do výzkumu, jak potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Konkrétní lokality, kde by se mělo stavět, ale resorty neupřesnily. Chtějí se ale zaměřit na takzvané brownfieldy, tedy nevyužívané nebo zanedbávané nemovitosti či oblasti.

Nabízí se však prý rychlejší možnost, jak ze seznamu liniového zákona vyjmout Líně a naopak do něj zařadit další místa. Jedná se totiž o možnosti poslaneckého pozměňovacího návrhu k některému z otevřených zákonů, jako například toho o ochraně zemědělského půdního fondu, který čeká druhé čtení. Ten je zařazený na dubnové schůzi.

Kromě vyjmutí ze zákona má být pomyslnou tečkou za průmyslovým využitím lokality Plzeň-Líně i zrušení vládního usnesení. O tom by měl kabinet jednat ve středu.