Armáda chce vybudovat na letišti Líně logistické centrum a základnu aktivních záloh

Armáda ČR chce na svém záložním letišti Líně u Plzně postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství ve velikosti jednoho praporu kolem šesti set lidí. Do roku 2028 tam budou vojáci provozovat leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a částečně Karlovarský kraj a poté se chtějí na jejím fungování dále spolupodílet. Po jednání zástupců armády a ministerstva obrany se starosty okolních obcí a vedení Plzeňského kraje to řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.

„Chceme využívat původní areál tak, jak ho armáda historicky využívala, tedy něco kolem 390 hektarů,“ přiblížil první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč. Logistická základna bude podle Hlaváče primárně pro armádu.

„V případě vojenských krizí, které se budou dotýkat bezpečnosti České republiky, bude využívána i jednotkami aliančních zemí,“ vysvětlil. Šlo by o sklady, administrativní budovy a případně objekty pro dočasné ubytování v řádu dnů. Podle Hlaváče by v Líních trvale působilo sto až dvě stě vojáků, kteří by zabezpečovali fungování letecké záchranné služby a praporu aktivních záloh.

Líně
Zdroj: ČT24

Jednání budou pokračovat

Z tří set devadesáti hektarů, které chce armáda využívat, patří zhruba desetina okolním obcím. „Dnes jsme si vyjasňovali naše pozice a to, jak dál budeme spolupracovat,“ uvedl v pátek Hlaváč. Jednání budou podle něj pokračovat. „Zásadní je pro nás rozhodnutí soudu, které se předpokládá na konci března, a jakmile ho budeme mít, tak budeme dál jednat a připravovat využití letiště a naši spolupráci,“ poznamenal.

Podle informací ČTK by mělo být poslední stání sporu mezi ministerstvem obrany a současným nájemcem, firmou PlaneStation, u Krajského soudu v Plzni 27. března. Soud by měl rozhodnout o vypovězení nájemní smlouvy a firma by měl přestat areál dále využívat.