Testovat budeme dobrovolně dál, říkají některé firmy

Zaměstnanci se budou moci v některých firmách testovat dál, ačkoliv vládou nařízená povinnost končí 18. února. České televizi to potvrdily například Škoda Auto, ČEZ, T-Mobile nebo Orlen Unipetrol. Podniky ponechají i práci z domova a hygienická opatření.

Pravidelné plošné testování zavedla mladoboleslavská Škodovka v minulém roce na jaře. Nyní ponechá testování zaměstnanců dobrovolné. „Budou se moci na pracovišti otestovat, následně dostanou testy k dispozici i domů,“ sdělila mluvčí firmy Martina Špittová.

Skupina ČEZ testovala některé zaměstnance už před zavedením plošné povinnosti ve firmách. Nyní připravuje seznam provozů, kde se bude dobrovolně v testování pokračovat. „Zejména se to bude týkat kritických provozů jako jsou jaderné elektrárny, teplárny, trading, ale třeba i zákaznických center,“ řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Samotesty budou k dispozici i pracovníkům společnosti Orlen Unipetrol. „V plošném testování pokračovat nebudeme, zaměstnanci se ale budou moci otestovat z preventivních důvodů, v případě podezření na nákazu nebo například po návratu z dovolené,“ popsal mluvčí firmy Pavel Kaidl.

Povinné testování ponechá například pražská společnost ComAp, která vyrábí řídicí jednotky. Firma bude testovat každý den, zatím do konce března. „Naši zaměstnanci to vítají. V dohledné době plánujeme částečný návrat do kanceláří těch, kteří dosud pracovali z domova,“ sdělila ředitelka personálního oddělení Jitka Smith.

Home-office i zákaz návštěv

Všechny oslovené společnosti i nadále počítají s tím, že se jejich pracovníci nebudou v plném počtu vracet do kanceláří. Z domova budou nadále pracovat například administrativní zaměstnanci Skupiny ČEZ. A ani další opatření společnost neopouští. „Bude dál platit i zákaz externích návštěv a omezení služebních cest,“ vysvětlila mluvčí Alice Horáková.

Home-office budou mít nadále i zaměstnanci operátora T-Mobile. „Pokračujeme v práci z domova u kolegů, kterým to povaha jejich profese dovoluje. Obsazenost hlavních budov se nyní v průměru pohybuje okolo dvaceti procent,“ sdělila mluvčí společnosti Zuzana Svobodová.

Povinné testování na pracovištích začalo vloni na jaře ve firmách nad 250 zaměstnanců. Později následovalo nařízení povinnosti i pro nejmenší firmy a živnostníky. Nařízení platilo do července. Plošné testování zaměstnanců pak kabinet znovu obnovil na konci listopadu, nejprve pro neočkované pracovníky, od poloviny ledna pak úplně pro všechny.