Učitelé a žáci se naposledy testovali. Omikron v Česku slábne, hospitalizovaných ale přibývá

Události: Poslední testování ve školách (zdroj: ČT24)

V neděli testy potvrdily nákazu covidem u 8299 lidí. Bylo to méně než v předchozích týdnech, ale výrazně nižší byl i počet testů. Stoupá ale počet lidí v nemocnicích, hospitalizovaných je 3417. V sekvenovaných vzorcích za poslední měsíc stále výrazně převládá varianta koronaviru omikron. Kolem pěti procent tvoří předcházející varianta delta a čtyři procenta varianta omikronu BA.2, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Žáci a zaměstnanci škol se v pondělí naposledy hromadně testovali na koronavirus. Od úterý se podmínky návratu Čechů ze zahraničí nebudou řídit mapou cestovatele.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

V neděli bylo v nemocnicích 3417 pacientů s pozitivním testem, z toho 239 v těžkém stavu. Ve srovnání se stejným dnem o týden dřív stoupl počet hospitalizací o 165 a počet pacientů se závažným průběhem onemocnění se zvýšil o pětadvacet případů.

Oproti dřívějším epidemickým vlnám je v nemocnicích podstatně nižší procento nakažených, absolutní počet je zhruba poloviční oproti maximu z loňského podzimu, kdy vrcholila epidemie koronavirové varianty delta. V těžkém stavu je relativně méně pacientů, oproti podzimu asi čtvrtina.

V uplynulém pracovním týdnu již přestal počet hospitalizovaných růst. Zatímco o týden dříve se počet covidových pacientů zvyšoval od pondělí do pátku – pak o víkendu následoval tradiční pokles – nyní dosáhl nejvyšší hodnoty 3910 ve čtvrtek a v pátek se již snížil. Ve srovnání s nedělí byl mezitýdenní nárůst podstatně mírnější než o týden dříve (o 165 pacientů oproti necelým devíti stovkám).

Pozitivních testů ubývalo ve srovnání s předchozím týdnem celých posledních sedm dní, v neděli bylo nejméně nových případů i podezření na reinfekci od 16. ledna. Co však takřka neklesá, je relativní pozitivita testů. V neděli byla podle předběžných údajů – které ale ministerstvo zdravotnictví obvykle ještě zpětně doplňuje o určitý podíl negativních testů, které situaci nakonec zlepší – situace dokonce horší než v předchozím týdnu. Jestliže se hovoří o tom, že je epidemie pod kontrolou zhruba při pětiprocentní pozitivitě, nyní je pozitivních 37 procent testů, minulou neděli to bylo 33 procent.

Celkové množství testů totiž klesá mnohem rychleji než počet těch pozitivních. Na přelomu ledna a února přicházelo na PCR testy až přes 150 tisíc lidí denně, v uplynulém týdnu to bylo maximálně 113 tisíc.

Neděle přinesla pozoruhodný výsledek co do podílu očkovaných a neočkovaných lidí, kteří měli pozitivní test. Od začátku roku platilo, že vakcína chrání spíše před vážným průběhem než před nákazou a většina infikovaných byli očkovaní lidé. V neděli to poprvé bylo naopak. Lidé zcela neočkovaní převažovali z 62 procent. Necelé procento pozitivně testovaných byli lidé, kteří dostali zatím jen první dávku dvoudávkového schématu. Ze 158 nově hospitalizovaných lidí bylo v neděli 53 procent neočkovaných nebo s nedokončenou vakcinací, z 26 lidí přijatých na jednotky intenzivní péče bylo takových patnáct.

Zájem o očkování proti covidu je však na letošních minimálních hodnotách. Kromě Nového roku, kdy dostaly vakcínu jen desítky lidí, bylo 1813 vykázaných dávek nejméně od začátku roku. Bylo tomu tak i v pracovní dny uplynulého týdne, kdy maximem bylo 23 106 dávek podaných v pátek. Počátkem ledna přicházelo na očkování i přes sto tisíc lidí denně. Nic se nemění na tom, že lidé přicházejí hlavně pro posilující dávku. Tu má i přesto pouze necelých 37 procent populace, zatímco základní očkování má téměř 64 procent lidí. I mezi sedmdesátníky a staršími, kde je proočkovanost téměř devadesátiprocentní, dostalo posilující dávku relativně méně lidí – kolem tří čtvrtin.

SZÚ: V sekvenovaných vzorcích je pět procent varianty delta

Data o sekvenacích získává SZÚ zhruba za týden až tři týdny od odběru vzorků, nyní ukazují podíl omikronu kolem 88 procent. Data z rychleji vyhodnocených diskriminačních PCR testů za poslední týden asi 99 procent.

„Epidemiologická situace v současnosti z hlediska počtu nových případů se zlepšuje, ale nadále dochází k výraznému nárůstu počtu hospitalizovaných,“ uvedl SZÚ. Varianta BA.2 bývá někdy označována také jako skandinávská, protože se šíří zejména z Dánska.

Skandinávská země se zhruba polovičním počtem obyvatel než ČR se v poslední době potýká s rekordním počtem nakažených, díky vysoké proočkovanosti populace včetně třetích dávek vakcíny ale uvolnila prakticky všechna protiepidemická pravidla. Podobně postupují i Švédsko a Norsko. Varianta omikronu BA.2 podle dostupných informací nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění, ale zřejmě je nakažlivější. 

Testování ve školách naposledy

Postupně končí i plošná opatření proti šíření koronaviru. Učitelé, žáci i zaměstnanci se v pondělí naposledy testovali před začátkem vyučování. Ve školách platila povinnost plošně na začátku září třikrát týdně, dvakrát pak od konce listopadu a od poloviny ledna už jen jednou.

Od začátku ledna vyšlo žákům pozitivně skoro 110 tisíc testů, nákazu pak u zhruba každého druhého potvrdil i PCR test. Testy ukázaly i na tisíce nemocných učitelů. Po posledním plošném kole se ve školách testovat v případě potřeby může ale už jen dobrovolně.

Oproti dřívějším předpokladům končí testování ve školách dříve, naplánováno bylo až do konce měsíce. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůvodnil jeho konec – který schválila jeho vláda – zlepšujícím se vývojem epidemie. To ostatně naznačují i dílčí výsledky pondělního testování. Třeba v brněnské ZŠ Horní, kde minulé pondělí ukázalo pozitivní výsledek sedm testů, byl tentokrát pozitivní jen jeden. 

Vedení škol se ale stále potýká s karanténami tříd kvůli tomu, že byli žáci pozitivně testováni jinde než ve škole. Kvůli kontaktu s nakaženým pak posílají hygienici na pět dní domů i jejich spolužáky. I to by se mělo změnit 19. února, kdy podle pokynu hlavní hygieničky skončí karantény pro rizikové kontakty a doma budou už jen lidé s pozitivním testem, zatím však platí stará pravidla.

Zmíněná brněnská škola má v karanténě čtyři třídy. Část žáků jedné z nich se o tom dozvěděla až v pondělí ráno, kdy přišli do školy. Rodiče jejich nakaženého spolužáka dali řediteli o pozitivním testu vědět až v neděli večer, ostatní se o tom již nedozvěděli.

Ředitel ZŠ Horní Martin Petržela podotkl, že je koordinace karantén náročná a lidé, kteří ji mají na starosti, jsou vyčerpaní. Doufá, že konec plošného testování nepřispěje k tomu, aby se situace zase zhoršila. „Budeme věřit, že je už epidemie na ústupu a že to bude v pořádku,“ uvedl. Jeho škola nad rámec povinností žáky testovat nebude, zvláště ne antigenními testy. Zásobu samotestů však podle Petržely má, což ostatně vyžaduje po školách ministerstvo školství. „Nějaké zásoby jsou. Mohou být použity v budoucnu, pokud by se situace změnila,“ poznamenal.

V neděli skončí i obdobné plošné testování ve firmách. To je povinné dvakrát týdně a rovněž se týká všech bez ohledu na očkování či prodělání covidu-19. Někteří zaměstnavatelé ale dali již najevo, že v testování budou pokračovat, to však bude již dobrovolné. Testování by se mohlo vrátit také v lokalitách, kde by se případně prudce zhoršila epidemická situace.