Restaurace sčítají ztráty. S dalším provozem jich ale počítá výrazně víc, než se před měsícem zdálo

Události: Počítání ztrát (zdroj: ČT24)

Pandemie uštědřila silnou ránu i podnikům v pohostinství, které musely své provozovny uzavřít. Část z nich přešla na režim výdejních oken či donáškové služby. Přesto se některé nevyhnuly propouštění, někde se pak dočasné uzavření změnilo na trvalé.

Pražská restaurace Etnosvět je prázdná. Po dvouměsíčním výpadku už nikdy neotevře. Původně se přitom měla přesunout do centra Prahy. Její provozovatelé už převezli všechny suroviny do své druhé restaurace.

„Vzhledem k tomu, že přišla pandemie koronaviru, tak to pro nás úplně nedává smysl. Turisté se do centra Prahy vrátí bůhví kdy, a proto tuto restauraci už znovu neotevřeme,“ řekla Helena Slavíková, která je zodpovědná za marketing a PR restaurací Etnosvět a Spojka Karlín. 

Některé pracovníky pak přesunuli do jiného podniku. Zbytek propustili. Sedmdesát procent zaměstnanců z obou restaurací muselo odejít úplně. Z těch zbývajících vedení složilo nový tým. O čtyři kilometry dál v pražském Karlíně nyní dokončují poslední detaily, zahrádku otevřou ve čtvrtek.

Situace bude lepší, než se čekalo

Podle původních odhadů mohly už navždy zůstat židle nahoře ve více než dvou tisících restaurací. Nakonec by jich ale mohlo být mnohem méně, naznačil průzkum Plzeňského Prazdroje.

 Může za to nejspíš několik faktorů. „Zřejmě dobré počasí i to, že restaurace otevírají dřív, než se očekávalo. Valná většina hospodských se do toho chce pustit, chtějí ještě zabojovat. Těch, kteří neotevřou je teď kolem čtyř, pěti procent,“ uvedl obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. 

Někteří končí…

Naopak skončí například obchod s rybími specialitami, havířovská prodejna Od Helenky. V úterý balil její majitel Lukáš Votrubec jedny z posledních sklenic rybích karbanátků, které pošle zákazníkům. Chystá se definitivně zavřít. Po dvou letech provozu. 

„Koronavirus pro nás byl posledním hřebíčkem do rakve, protože začátek toho podniku jako takového byl hodně špatný, dal jsem do toho hodně peněz,“ říká Votrubec. Začal sice s úspornými opatřeními, ale nestihl je už dokončit. Spolu s koronavirem přišel totiž zákaz farmářských trhů a další omezení.

„V ten moment přišla první vlna paniky, obchody se lekly, co bude dále a stornovaly objednávky. Bojovaly samy za sebe, to je zcela logické, takže pozrušovaly objednávky a mně zůstal plný sklad a neměl jsem kde prodávat,“ řekl majitel. 

Podle průzkumu společnosti Reservio čtvrtina živnostníků nyní očekává existenční potíže. „U OSVČ byly podpůrné dotační projekty dostačující. Co se týká společností s ručením omezeným, tak podle našich informací víc než polovina z nich musela buď omezovat nějaké spolupráce nebo dokonce propouštět,“ uvedl ředitel Reservia Boris Bošiak.

… jiným pomohl internetový prodej

I menší firmy se tak v posledních týdnech stále více zaměřují na internetový prodej. To udělali také v prodejně popcornu Bobpcorn. Dodávali ho třeba na trhy a festivaly. Omezení kvůli koronaviru je zasáhla po půlroce fungování.

„E-shop nás zachránil. Začalo to růst strašně rychle. Naštěstí jsme si oddechli, po těch prvotních obavách, že nás situace zlikviduje,“ uvedla spolumajitelka Adina Bálková.