Průmyslová výroba v Číně překonala odhady, zrychlil i růst tržeb

Průmyslová výroba v Číně v říjnu překonala odhady – meziročně vzrostla o 6,9 procenta. S odkazem na čínský statistický úřad o tom informovala agentura Reuters. Nejrychleji v letošním roce stouply v Číně i maloobchodní tržby, které přidaly 4,3 procenta, zaostaly ale za očekáváním. Druhá největší světová ekonomika nabírá po koronavirovém propadu nové obrátky.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že průmyslová produkce vzroste jen o 6,5 procenta. Sektor se překvapivě rychle vzpamatoval z paralýzy, kterou mu začátkem roku uštědřil koronavirus. Těží i z odolného exportu.

Nyní, když se v Číně, kde koronavirová pandemie vypukla, podařilo dostat její šíření pod kontrolu, jsou ochotni více utrácet i spotřebitelé. Tržby v maloobchodě tak v říjnu stouply o 4,3 procenta, když už v září přidaly 3,3 procenta. Výrazně tomu napomohl i prodej aut, který se v říjnu především díky zájmu o elektrovozy zvýšil o 12,5 procenta.

Nejnovější údaje podle analytika Juliana Evanse-Pritcharda ze společnosti Capital Economics naznačují, že široce založené zrychlování čínské ekonomiky pokračovalo i v říjnu. „Politické stimuly nadále podporovaly investice a průmyslovou produkci, zatímco růst skutečných maloobchodních tržeb a služeb se vrátil na úroveň před virem,“ uvedl ekonom.

Podle statistického úřadu by čínská ekonomika měla v posledním kvartálu ještě zrychlit ze 4,9 procenta, kolik přidala ve třetím čtvrtletí. Analytici očekávají růst o pět až šest procent. Čína by měla být jedinou velkou světovou ekonomikou, která navzdory koronavirovému propadu vykáže celoroční růst – čeká se, že přidá zhruba dvě procenta.

Průmyslová výroba v prvních deseti měsících roku vzrostla o 1,8 procenta, investice do nemovitostí o 6,3 procenta. Přímé zahraniční investice se pak ve stejném období zvýšily o 6,4 procenta a v říjnu samotném dokonce o 18,3 procenta, uvedlo podle agentury DPA ministerstvo obchodu.