Pošta kvůli rušení poboček propustí zhruba 1600 zaměstnanců

Události: Jednání o České poště (zdroj: ČT24)

Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba šestnácti stům zaměstnanců. Další z předpokládaných 2269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty. Po středečním jednání vedení pošty se zástupci odborů to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Management zároveň s provozními zaměstnanci vytvoří platformu, která bude vyhodnocovat zavádění nových pracovních postupů na České poště. S odboráři se má vedení podniku setkávat i nadále, dodal mluvčí. Pošta v současnosti zaměstnává asi pětadvacet tisíc lidí.

„Projednávání těchto změn bude probíhat prvních čtrnáct dnů v dubnu. Ve středu 12. dubna bude další společné jednání. Považujeme to však jen za další úsporné opatření v řadě, které beze změny systému financování veřejných poštovních služeb nic nevyřeší,“ řekla ve středu odpoledne předsedkyně největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová.

Česká pošta se chystá na zrušení 300 z 3200 poboček. Pošty mají být rušené ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je poboček více. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu stoupne ze dvou na tři kilometry. Propouštěným zaměstnancům firma nabídne jinou pracovní pozici nebo rekvalifikaci.

Podle informací ČT by se mohlo zrušit skoro 1400 pozic na přepážkách, přes pět set  doručovatelských, 300 míst v nižším managementu, jako jsou vedoucí oddělení, a čtyřicet v zázemí firmy. 

Změnu musí ve formě nařízení schválit vláda, která se měla návrhem Českého telekomunikačního úřadu původně zabývat už ve středu, jenže stále nejsou vypořádány připomínky. „Umím si představit i nějakou elektronickou formu hlasování,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že by byl rád, kdyby o tom vláda mohla takto rozhodnout do konce týdne.

„Skutečně ale teď už nezáleží na nás, záleží na Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ), který vypořádává připomínky,“ dodal. Pošta po schválení vládou zveřejní seznam rušených provozoven a přesný počet propouštěných zaměstnanců. O situaci ve státním podniku budou také vybraní ministři už ve čtvrtek jednat s hejtmany. Pobočky se mají rušit k 1. červenci letošního roku.

„Já bych očekávala především od pana premiéra, že by ministra vnitra zastavil a řekl: Projednejte to s příslušnými starosty, přineste mi na stůl, jak jsou ty pobočky ztrátové,“ podotkla místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Vyhnout se insolvenci

Podnik chce tímto způsobem snížit ztrátu, která za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijal úsporná opatření, skončil by letos v insolvenci. Součástí rušení pošt je i zrušení až 2269 pracovních pozic. Z nich je ale část neobsazená, proto pošťáků odejde výrazně méně. Podnik bude také nabízet rekvalifikace nebo jiná místa. 

Jde o jeden z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Celý proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard korun.