Pondělí je posledním dnem, kdy se lidé mohou přihlásit k placení paušální daně

Události: Poslední možnost živnostníků přihlásit se k paušální dani (zdroj: ČT24)

Pondělím skončil termín, do kdy mohli drobní podnikatelé oznámit finančnímu úřadu, že budou letos využívat nově zavedenou paušální daň. Do pondělního rána se přihlásilo 37 a půl tisíce podnikatelů. Daň je určená pro živnostníky s ročními příjmy do milionu korun. Zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Přes datovou schránku nebo s elektronickým podpisem můžou podnikatelé žádost odeslat ještě do půlnoci.

Celkem stát očekává, že možnost posílat místo tří odvodů jedinou platbu využije maximálně 50 tisíc lidí. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová. Část opozice považuje počet živnostníků, kteří chtějí paušální daň, za vládní neúspěch.

Daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Pro letošní rok paušální daň činí 5469 korun za měsíc. Z toho 2976 korun činí platba na důchodové pojištění, 2393 korun na zdravotní pojištění a 100 korun záloha na daň. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí také odpadne důvod k většině kontrol. Po oznámení o využití daně by si měl následně podnikatel nastavit pravidelné měsíční zálohy 5469 korun a přerušit placení záloh na sociální a zdravotní pojištění.

Měsíční zálohy u paušální daně je třeba platit do 20. kalendářního dne každého měsíce. Podle přechodného ustanovení v zákoně ale platí jiná lhůta pro zálohu za leden 2021. V tomto případě je třeba lednovou zálohu zaplatit do 22. února.

Ministerstvo financí původně počítalo s tím, že k paušální dani se letos přihlásí až 120 tisíc drobných podnikatelů a živnostníků. Nakonec to ale bude podstatně méně. „Myslím, že to bude nakonec do 50 tisíc, je doba covidu, docela těžká doba covidu, takže živnostníci, na které cílilo toto opatření, mají jiné starosti,“ popisuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Číslo, které se zatím blíží jen k 50 tisícům, je pro mě obrovské zklamání. A myslím si, že vláda komunikaci směrem k podnikatelům podcenila,“ myslí si místopředseda poslanců ODS Jan Skopeček. „Z pohledu zaměstnaného živnostníka v podstatě žádná kampaň ani nebyla, žádnou nemohl zaregistrovat, to znamená, že i v tomto ohledu byl výkon vlády slabý,“ přidává se předseda SPD Tomio Okamura.

Počet lidí, kteří nakonec využijí paušální daň, kritizuje také vládní ČSSD. „Je to trochu plácnutí do vody a neodpovídá to energii, kterou jsme tomu, hlavně ministerstvo financí, věnovali. My jsme od začátku byli kritičtí,“ uvádí předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Výhodná pro lidi s malým paušálem

Podle odborníků je paušální daň nejvýhodnější pro živnostníky s nižším výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již nemohou podnikatelé uplatňovat žádné odčitatelné položky, slevy na dani ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.

Manažerka daňového oddělení poradenské společnosti BDO Monika Lodrová upozornila, že paušální daň bude výhodná pro méně podnikatelů, než se původně očekávalo, kvůli zvýšení základní slevy na poplatníka od letošního roku. „Nicméně i tak zůstává hlavní výhodou tohoto režimu úspora administrativních nákladů,“ uvedla.

Podle daňového poradce ze společnosti Bredford Consulting Jana Bonaventury je paušální daň výhodná v zásadě pro ty, kteří platí ročně na daních a pojistném více než 65 tisíc korun. „Nejširší skupinou jsou živnostníci, kteří mají paušál 60 procent. Zde je hranice orientačně 550 tisíc korun. Dále ovšem záleží na tom, jaké mají odpočty,“ uvedl.