Otevřený trh a žádné špehování. Na summitu tlačili šéfové EU na Čínu, aby respektovala pravidla hry

Podmínky vzájemného obchodu a investic mezi Evropskou unií a Čínou byly hlavnímí tématy jejich úterního summitu v Bruselu. Čínský premiér Li Kche-čchiang na setkání slíbil, že Peking nebude nutit zahraniční firmy sdílet při podnikání v Číně citlivé technologické informace. EU po Číně požadovala také rovné ekonomické podmínky, už dlouho si stěžuje, že asijská velmoc nerespektuje světová pravidla o státní podpoře.

Čína je podle svého premiéra rovněž připravena řešit obavy EU ohledně státních subvencí pro čínské průmyslové podniky. Podobné sliby již Peking učinil i při jednáních se Spojenými státy, napsala agentura Reuters.

„Evropským podnikům se dostane rovného zacházení,“ uvedl čínský premiér po tříhodinovém summitu v Bruselu. Navrhl vytvoření mechanismu pro řešení sporů, který by se zabýval stížnostmi zahraničních společností podnikajících v Číně.

Události ČT: Summit EU - Čína (zdroj: ČT24)

Západní země si již dlouhou dobu stěžují, že jejich firmy jsou v rámci podmínek pro podnikání v Číně tlačeny k poskytování technologických informací čínským partnerům ve společných podnicích či regulátorům. „Obě strany souhlasí, že by nemělo docházet k žádným nuceným přesunům technologií,“ píše se ve společném prohlášení zveřejněném po skončení summitu.

Velký krok správným směrem

„Dnešní summit je velkým krokem správným směrem,“ uvedl v úterý předseda Evropské rady Donald Tusk. Dodal, že byl sjednán mechanismus, který umožní identifikovat a odstraňovat překážky pro vstup na čínský trh. „Evropa chce v Číně více obchodovat a investovat, potřebujeme však pravidla, která nám to umožní,“ dodal. 

Na schůzce, která byla už 21. podobným summitem, EU reprezentovali předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker spolu s šéfkou evropské diplomacie Federikou Mogheriniovou. Čínskou delegaci vedl premiér Li Kche-čchiang. 

Významní ekonomičtí partneři

Vzájemná obchodní provázanost je už nyní značná, objem obchodu podle údajů Evropské komise dosahuje jedné miliardy eur (přes 25 miliard Kč) denně. Čína je pro EU druhý nejvýznamnější obchodní partner, zatímco Unie je pro Čínu partnerem nejdůležitějším.

Lídři EU navíc chtějí, aby Evropa postupovala ve vztahu k Číně jednotně. A ne, aby si jednotlivé státy – jako třeba Česká republika – dohadovaly s Čínou lepší podmínky na úkor ostatních. „My se opakovaně k tomu dostáváme na půdě Evropské unie. Já si myslím, že Česká republika je v tomto v souladu s evropskou pozicí,“ uvedl český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Zpravodajka ČT v Pekingu Barbora Šámalová k tomu řekla, že Čína dělá rozdíly mezi státy Unie, i když tvrdí opak. „Má pro ně různé strategie. Podle ekonomické síly a podle toho, jak fungují jejich vlády a jak je může využít. Do nejbohatších zemí teče nejvíc peněz. Peking se zajímá o stragetické investice a velké podniky. Země střední a východní Evropy odděluje v rámci platformy 16+1. Věří, že jejich prostřednictvím může ovlivňovat politiku Bruselu zevnitř.“

I proto se z Bruselu přesouvá čínský premiér do Dubrovníku. Tam za dva dny začne summit – „16+1“ s vybranými zeměmi střední a východní Evropy.