NERV navrhuje výpovědi bez udání důvodu. Má to pomoci nastartovat ekonomiku

Události: Výpovědi bez udání důvodu (zdroj: ČT24)

Jedním z návrhů, který tento týden představila Národní ekonomická rada vlády (NERV) v rámci plánu na pomoc ekonomice, je i výpověď bez udání důvodu. Podle rady je potřeba pracovní trh rozpohybovat, což by mělo firmám pomoci s výběrem pracovníků. Návrh se ale nelíbí zástupcům zaměstnanců, Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Podle jejich předáka by to byl návrat do doby před rokem 1989.

Udržet si místo v práci, pokud zaměstnanec dodržuje pravidla a nedělá chyby, je dnes v Česku poměrně snadné. Ochraňuje ho systém trhu práce. To by se mohlo v budoucnu změnit. Uvažuje o tom alespoň dokument, který vypracovali ekonomové a odborníci z NERV.

„Zatuhnutý trh práce není schopen reagovat na dynamické ekonomické změny. To znamená, že některá odvětví vznikají, některá zanikají,“ popisuje ekonom a člen NERV Daniel Münich.

K vyšší flexibilitě by podle jeho slov mohlo vést právě i snazší propuštění zaměstnanců. To by se ale nemohlo stát bez dalších podpůrných kroků. „Není možné umožnit bezpodmínečné propuštění a zároveň nezměnit systém dávek v nezaměstnanosti a nezměnit systém aktivní politiky zaměstnanosti a zřejmě nezměnit systém zdanění,“ vyjmenovává Münich.

Zaměstnavatelé návrh vítají, odbory jsou jednoznačně proti

Návrh má podporu zaměstnavatelů, konkrétně třeba Svazu průmyslu a dopravy. „I v důsledku těch minulých transpozičních novel, které Česká republika musela přijmout, došlo k určitému vychýlení z rovnováhy mezi ochranou zaměstnanců a zájmy zaměstnavatelů. To musí být v balanci,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Bohdan Wojnar.

Naopak zástupci zaměstnanců považují návrh za nepřijatelný a nebezpečný. „Vyhazovalo by se podle toho, jestli se nějakému kápovi nelíbíte nebo třeba máte jinou barvu pleti, než má on,“ varuje předseda ČMKOS Josef Středula.

Podle něj mají dnes zaměstnavatelé dost možností, jak ukončit pracovní poměr s někým, kdo dobře nepracuje. „Kdo zná zákoník práce, tak to není žádný problém. Můžete se dohodnout se zaměstnancem, že ukončí pracovní poměr, nebo můžete použít výpovědní důvody, a těch je dostatečné množství,“ míní Středula.

Česko patří mezi země s nejvyšší ochranou zaměstnanců

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj má nejpřísnější ochranu zaměstnanců v Evropské unii Nizozemsko. Česko je hned za ním druhé. Naopak třeba v Polsku jsou pravidla pro zaměstnavatele benevolentnější, vůbec nejmenší ochranu mají pracovníci v Maďarsku nebo Dánsku. Právě v Dánsku se ekonomové inspirovali i s návrhem propuštění bez uvedení důvodu. Podobně jako s následnými opatřeními, která propuštěným pomáhají.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by například byla na místě debata o výši odstupného, které by se muselo zvýšit.