Komplikovaná dohoda na rozpočtu: ministerstvo práce nakonec dostane navíc šest miliard

Brífink po jednání Aleny Schillerové s Janou Maláčovou (zdroj: ČT24)

Rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí se v příštím roce zvýší minimálně o 5,9 miliardy korun. Nakonec se na tom domluvily ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). V pondělí ještě proběhne debata ohledně IT systému ministerstva, na který může MPSV získat dalších 800 milonů. Maláčová původně žádala skoro 12 miliard, což ale šéfka financí odmítla jako nereálné. Předchozí úterní schůzka skončila po pěti hodinách bez dohody.

Podle návrhu rozpočtu má mít resort práce příští rok na výdaje o 49,03 miliardy korun víc než letos. Celkem pro něj ministerstvo financí vyčlenilo 676,47 miliardy.

Po páteční schůzce se rozpočet ministerstva navýší o 5,9 miliardy. Dalších 800 milionů pak ministryně financí uvolní na IT systémy ministerstva, pokud v pondělí dopadne dobře technická debata i za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Maláčové totiž ministerstvo plánuje po 30 letech velkou přeměnu IT systémů. 

Události: Jednání o rozpočtu ministerstva práce (zdroj: ČT24)

„To není problém paní ministryně, ale to se tam táhne dlouhá léta. Bude to technická debata s experty a já jsem připravena, pokud se příští týden dohodneme, uvolnit z obsluhy státního dluhu 800 milionů do rozpočtu,“ doplnila ministryně financí Alena Schillerová.  

Rozpočet MPSV
Zdroj: ČT24

Podle Maláčové nepanuje úplná shoda na částce 1,3 miliardy korun, která zahrnuje například navýšení platů ve veřejné sféře. O tom se ale bude teprve vyjednávat. Maláčová (ČSSD) se chystá svolat jednání zástupců vlády a odborů do 14 dnů. Kromě platů jde i o kybernetickou bezpečnost nebo dofinancování EU fondů. Jde o to, zda bude nutné tyto prostředky čerpat už příští rok. „O tom budou velmi složité debaty s paní ministryní financí,“ uvedla šéfka resortu práce na brífinku.

„Jsem kdykoliv připravena s kterýmkoliv ministerstvem řešit problémy v průběhu rozpočtového roku,“ doplnila Schillerová s tím, že podobně se letos řešil například rozpočet ministerstva zemědělství. 

Původně ministerstvo práce a sociálních věcí avizovalo, že na příští rok chybí 3,3 miliardy korun na sociální služby, na politiku zaměstnanosti téměř 2,8 miliardy a na investice 2,7 miliardy. Další suma by byla potřeba na ochranu dětí a sociální práci, spolufinancování evropských dotací či pěstounskou péči.

„Pokud bych to měla nějak zhodnotit, tak MPSV bude muset v příštím roce velmi pečlivě hospodařit s každou korunou, nebude to pro nás jednoduché, ale tento výsledek považuji za slušný kompromis,“ zhodnotila vyjednávání o rozpočtu Maláčová. 

Také ministryně financí nakonec jednání hodnotila smířlivě: „Debata trvala dlouhé hodiny, ale já ji považuji za konstruktivní a reálnou, spoustu věcí jsme si vysvětlily a vyjasnily, to si myslím, že je to nejcennější.“  

Ministryně práce už také nepočítá s tím, že by kraje letos dostaly od státu ještě další peníze na doplacení sociálních služeb. Jednání ve vládě považuje za uzavřené. Podle Maláčové analýza ukazuje, že regiony dostaly na služby pro seniory, postižené a další potřebné prostředků dostatek. Ministryně financí k tomu dodala, že je nutné debatovat také o tom, kolik mají na sociální služby platit kraje a kolik samotní klienti.

Ještě zbývá ministerstvo zdravotnictví

Ministryně financí už o rozpočtu jednala s většinou ministrů, kteří mají oproti původnímu návrhu rozpočtu dostat přes 11,5 miliardy navíc. Zbývá ještě resort zdravotnictví. Jeho šéf Adam Vojtěch (za ANO) by se měl se Schillerovou sejít příští týden.

Zřejmě se ale bude znovu otevírat kapitola ministerstva kultury. Lubomír Zaorálek (ČSSD) si totiž vymínil, že pokud bude v úterý jmenován ministrem, tak bude chtít ještě o rozpočtu dál vyjednávat.  

Příští týden by také chtěla Alena Schillerová dojednat podporu rozpočtu u komunistů, kteří požadují snížení schodku o 10 miliard. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) však k takové změně v plánu hospodaření není důvod.

Rozpočet agentury CzechTourism má být výrazně nižší

Zhruba o 40 procent má podle posledního návrhu klesnout rozpočet agentuře CzechTourism, a to z letošních 350 milionů korun na zatím 200 mil. Kč pro příští rok. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) je to kvůli tlaku na úspory ve státním rozpočtu a zefektivnění činností spojených s prezentací Česka. Někteří odborníci ale poukazují na to, že snížení rozpočtu pro CzechTourism může být pro agenturu likvidační a negativně ovlivnit i samotnou podporu turismu.

„Takové snížení (o 40 procent) znamená, že CzechTourism nebude schopen plnit svoji práci zejména v situaci, kdy poslední rok začal fungovat výrazně lépe, a rozběhla se řada projektů, které přitahují lidi ne do Prahy a do Českého Krumlova, ale do regionů a nových destinací. Každá rozumná země by v takové době rozpočty spíše zvyšovala,“ kritizuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Dostálová ale tvrdí, že změnami MMR v žádném případě nechce návštěvnost regionů ohrozit. Ze všech marketingových aktivit musejí být podle ministryně uskutečněny ty nejefektivnější, a to i ve spolupráci s dalšími agenturami nebo například letištěm Praha. Aby se zacílily turisticky a obchodně zajímavé trhy s přímým leteckým spojením na letiště v Česku.

Úspory by ale podle Prouzy měly směřovat hlavně do rozvoje. „Myslím, že by rozpočet měl zůstat stejný a úspory by se měly investovat do více programů, jak přilákat turisty do regionů mimo hlavní destinace,“ uvedl.