Japonské akcie zvrátily pondělní propad, evropské trhy uzavřely smíšeně

Japonské akcie v úterý výrazně zpevnily, jejich hlavní index přidal více než deset procent. Smazal tak podstatnou část ztrát z pondělí, kdy se naopak propadl o více než dvanáct procent, což byl nejvýraznější pokles od října 1987. Podobná situace nastala i v USA, kde akcie v úterý vzrostly. Vůči koši měn posílil i americký dolar. Hlavní indexy evropských burz se po pondělním výprodeji pohybovaly v úterý ve tři hodiny odpoledne v minusu, trhy ale nakonec uzavřely smíšeně.

Hlavní japonský index Nikkei 225 si připsal 10,23 procenta a úterní obchodování uzavřel na 34 675,46 bodu. V absolutním vyjádření tak vzrostl o více než 3217 bodů, což znamenalo nejvýraznější růst za celou dobu jeho existence. Širší index Topix přidal 9,30 procenta na 2434,21 bodu.

Japonští představitelé se snažili trhy uklidnit, k opatrnosti nabádal i premiér Fumio Kišida. Kvůli situaci na finančních trzích jednali zástupci ministerstva financí, japonské centrální banky a úřadu pro finanční služby. Výsledek zasedání ale nebyl bezprostředně znám.

Prudké zotavení, k němuž přispěl i slabší kurz japonského jenu, přichází po mohutném pondělním propadu, který zasáhl prakticky všechny významné akciové trhy ve světě. Hlavní příčinou byla podle analytiků statistika z konce minulého týdne, podle které je americký trh práce slabší, než se předpokládalo. Vzhledem k některým dalším nepříznivým údajům z minulých dnů hovoří část ekonomů o blížící se recesi ve Spojených státech.

Hongkongský index Hang Seng uzavřel úterý s lehkou ztrátou (-0,31 procenta), stejně jako indický BSE Sensex (-0,14 procenta). Naopak šanghajský index SSE Composite si připsal 0,23 procenta a australský S&P/ASX 200 pak 0,41 procenta.

V úterý posílila i americká burza

Na devizový trh se po výraznějších pohybech v úterý vrátilo zdání klidu. Americký dolar posiluje ke koši předních světových měn a vůči jenu se jeho kurz ustálil kolem sedmiměsíčního maxima, když za posledních pět obchodních dní dolar k jenu klesl o zhruba šest procent.

A po dramatickém výprodeji v předchozím dni výrazně vzrostly i akcie ve Spojených státech. Index Dow Jones stoupl o 0,76 procenta, na 38 997,66 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 1,04 procenta na 5240,03 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 1,03 procenta na 16 366,85 bodu.

K zotavení trhu přispěly komentáře činitelů americké centrální banky (Fed). Například prezidentka Fedu v San Francisku Mary Dalyová podle agentury Reuters uvedla, že si je „jistější“, že americká inflace směřuje k dvouprocentnímu cíli Fedu.

Umenšit obavy, že největší ekonomika světa míří k recesi, pomohly také příznivější červencové údaje ze sektoru služeb v USA. Ve výsledku se zvýšily i výnosy dluhopisů americké vlády.

Evropské akcie uzavřely smíšeně, přes den byly v minusu

Evropské akcie po pondělním výprodeji uzavřely úterní obchodování smíšeně. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 připsal 0,21 procenta na 488,05 bodu. Index londýnské burzy FTSE 100 přidal 0,21 procenta na 8019,81 bodu. Hlavní index německých akcií DAX se nicméně v závěru obchodování vrátil do minusu, když zakončil na 17 321,28 bodu, což představuje pokles o 0,1 procenta.

Všechny zmíněné indexy se po počátečních ziscích během dne několikrát dostaly do negativního pásma, přičemž na denní minima sestoupily kolem 15:00 SELČ. STOXX 600 tehdy klesl na 484,41 bodu, DAX na 17 233,07 bodu a FTSE 100 na 7949,85 bodu.

Pražská burza po pondělním více než čtyřprocentním propadu v úterý posílila. Index PX zpevnil o 1,81 procenta na 1530,65 bodu. Dařilo se všem hlavním emisím s výjimkou Photon Energy. ČEZ připsal 0,79 procenta, Komerční banka 2,85 procenta a Moneta 2,39 procenta. Koruna naopak ztrácela, a to vůči oběma hlavním světovým měnám.

90' ČT24: Vývoj na světových trzích (zdroj: ČT24)

Řezáč: Bylo to vzedmutí impulzivně velké vlny nervozity

„Ještě bych byl opatrnější k názoru, že všechna kolísavost a nervozita je pryč,“ řekl ČT k vývoji v Asii ředitel české pobočky Erste Asset Management Martin Řezáč. Domnívá se tedy, že ještě není „všem dnům konec“, ale jednodenní pohyby o vysoké jednotky procent už by nečekal.

Pondělní akciový výprodej hodnotí jako „vzedmutí impulzivně velké vlny nervozity“. Stály za tím podle něj technické faktory, například když v Japonsku byla zvýšena základní úroková míra, dále slabší data z amerického trhu práce, která signalizovala možnost blížící se recese, a rovněž rostoucí politická nejistota na Blízkém východě. „A to vše se odehrává na pozadí nižší likvidity, typicky o letních prázdninách.“