EU přestává vybírat clo za dovoz potravin z Ukrajiny. Z Ruska se stahuje hotelová skupina Marriott

Za zemědělské a potravinářské produkty z Ukrajiny se v Evropské unii nově neplatí dovozní clo. Unie povinnost na rok pozastavila ve snaze podpořit ukrajinskou ekonomiku. Ta ruská naopak po drobných krůčcích míří do stále větší izolace. Pozastavení činnosti v zemi nově oznámila hotelová skupina Marriott. Televize CNN uvedla, že američtí představitelé se pravidelně setkávají se svými protějšky z Británie a EU a jednají o možnostech ukončení války na Ukrajině diplomatickou cestou. Ukrajina se prý rozhovorů přímo neúčastní.

Na ročním zrušení dovozních cel se v květnu dohodli ministři zemědělství Evropské unie, účinné je od 4. června. EU přijala také opatření, které má usnadnit přepravu zboží mezi jejími členskými státy a Ukrajinou, mimo jiné prostřednictvím takzvaných solidárních tras. Cílem je nahradit pozemními trasami ty námořní, které zablokovalo ruské námořnictvo.

Vzájemný obrat agrárního zahraničního obchodu EU s Ukrajinou přesáhl v roce 2021 deset miliard eur (téměř čtvrt bilionu korun). Vývoz zemědělských výrobků z EU na Ukrajinu z tohoto objemu představoval zhruba třetinu.

Peníze z „covidového“ fondu půjdou i na posílení kapacit LNG

Unijní státy budou moci použít peníze z fondu obnovy, vytvořeného pro nastartování evropské ekonomiky po pandemii covidu-19, na posílení kapacit LNG. Oznámil to eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se země EU usilovně snaží zbavit se závislosti na dovozu ruského plynu. Budování nové infrastruktury umožňující import většího množství zkapalněného zemního plynu nikoli z Ruska je součástí unijní strategie.

V Ritzu se už Rusové neubytují, mateřská skupina se ze země stahuje

Zatímco Ukrajinu se snaží Západ podpořit, Rusko čelí rostoucí izolaci. Další globální značkou, která se ze země stahuje, je hotelová skupina Marriott. 

„Dospěli jsme k názoru, že nově oznámená omezení ze strany USA, Británie a Evropské unie znemožňují společnosti Marriott pokračovat v provozování hotelů i v poskytování franšíz na ruském trhu,“ zdůvodnila firma pozastavení činnosti v Rusku.

Do skupiny patří kromě stejnojmenné značky Marriott také hotely Ritz-Carlton, St. Regis nebo Sheraton. Řetězec zdůraznil, že desítky jeho hotelů poskytují ubytování uprchlíkům z Ukrajiny.

Šéf ukrajinské nadace údajně přeprodával humanitární pomoc ze zahraničí

Ukrajinské úřady zadržely šéfa dobročinné organizace, jenž podle nich přeprodával humanitární a jinou pomoc, kterou zasílali zahraniční dárci ve víře, že poputuje k ukrajinským silám. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Podle jeho informací šlo o ředitele nadace Centrum humanitární pomoci Asol z Oděské oblasti.

Šéf fondu organizoval na Ukrajinu dodávky přileb, neprůstřelných vest a zdravotních a jiných potřeb. Hledal přitom dodavatele ze zemí Evropské unie. Potraviny, oblečení, léky i potřeby pro armádu ovšem zasílali také Ukrajinci.

Policie muže podle zveřejněného oznámení zadržela ve chvíli, kdy se snažil prodat pomoc ze zahraničí za téměř půl milionu hřiven (asi 391 tisíc korun). Činnost organizace byla pozastavena.

CNN: Západní představitelé jednají bez Kyjeva o ukončení války na Ukrajině

Američtí představitelé se v posledních týdnech pravidelně setkávají se svými protějšky z Británie a Evropské unie a jednají o možnostech ukončení války na Ukrajině diplomatickou cestou. Americké stanici CNN to řekly zdroje obeznámené s těmito jednáními. Ukrajina se rozhovorů přímo neúčastní, přestože USA dříve slíbily, že „o Ukrajině bez Ukrajiny“ se nic nerozhodne, podotkla CNN.

Jedním z projednávaných scénářů je návrh, s nímž přišla v květnu Itálie. Předpokládá, že se Ukrajina výměnou za bezpečnostní záruky zaváže k neutralitě vůči NATO a že Kyjev a Moskva budou jednat o budoucnosti ukrajinského poloostrova Krym a oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Podle informací CNN však zatím není jasné, kterou variantu USA považují za vhodnou pro další diskuze. Dva zdroje CNN řekly, že USA ve skutečnosti italský scénář nepodporují.

Mezi západními představiteli zároveň podle informací stanice narůstají obavy, že pokud se Ukrajina a Rusko nevrátí k jednáním, válka se protáhne na dlouhou dobu, možná i na roky. V polovině května Moskva i Kyjev potvrdily, že v diplomatických rozhovorech o ukončení konfliktu nepokračují.

Vyjednávání kolem vývozu ukrajinského obilí

Zatímco podle ruského prezidenta Vladimira Putina téměř nic nebrání vývozu ukrajinského obilí ze země, Kyjev i západní zdroje stále mluví o ruské blokádě jižních přístavů. OSN tlačí na okupační síly, aby umožnily co nejrychlejší export plodin a zabránily tak hladomoru.

Podle Moskvy je námořní cesta pro vývoz ukrajinských plodin bezpečná. „Ukrajinci by měli odminovat přístav, aby lodě mohly odplout. My garantujeme, že jejich cesta bude bezpečná,“ řekl Putin.

Jenže Ukrajina a Západ Moskvě nevěří. Podle nich ruské síly dál přístavy blokují a nebezpečná je situace i na moři. Se zajištěním potřebného koridoru hodlá pomoci Británie, která zvažuje vyslání válečných lodí do Černého moře. Času se přitom nedostává.

Události: Dění kolem vývozu ukrajinského obilí (zdroj: ČT24)

OSN se obává hladomoru – hlavně v Africe. „Řekli jsme Vladimiru Putinovi, že musí za každou cenu pomoci usnadnit vývoz ukrajinských plodin,“ uvedl senegalský prezident a předseda Africké unie Macky Sall. 

Členové Africké unie dováželi v posledních letech skoro polovinu obilí z Ruska a Ukrajiny. Ta teď exportuje obilí po železnici například přes Rumunsko, kapacita nákladních vlaků je ale malá a zdaleka nestačí. I proto generální tajemník OSN hledá alternativní trasy a jednal i s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. 

Kyjev také obvinil Rusy, že z přístavů obilí kradou a přeprodávají ho, například Turecku. Sto tisíc tun pšenice na palubě jedné z ruských lodí mělo skončit i v Sýrii.