Ekonomika poroste pomaleji, inflace nepatrně rychleji, očekává ministerstvo od konsolidačního balíčku

O 0,3 procentního bodu pomaleji bude v příštích třech letech podle ministerstva financí růst hrubý domácí produkt kvůli efektům konsolidačního balíčku. Inflace bude v souvislosti s balíčkem o 0,1 procentního bodu vyšší, než by byla bez něj, doplnil úřad ve svém fiskálním výhledu. Vliv balíčku na HDP i inflaci označilo ministerstvo za nízký.

Na oslabení ekonomického výkonu by měla působit zejména spotřeba domácností, u které balíček tempo růstu sníží o 0,3 procentního bodu, uvádí materiál. Důvodem bude zejména pokles příjmů domácností. 

„Dynamika příjmů spotřebitelů bude oslabena především v důsledku znovuzavedení nemocenského pojištění, zvýšení sazby daně z nemovitých věcí, nižšího objemu platů ve státní správě a navýšení odvodů OSVČ. Citelnější efekt tedy pocítí domácnosti vlastníků nemovitostí a částečně OSVČ a státní zaměstnanci,“ uvedlo ministerstvo financí.

K poklesu spotřeby domácností přispějí podle dokumentu také změny daně z přidané hodnoty a zvýšení spotřební daně z alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Více se podle očekávání úřadu budou snažit šetřit nízkopříjmové skupiny a důchodci. „Dopady na konkrétní domácnosti budou záviset zejména na míře propsání změn sazeb daně z přidané hodnoty do koncových cen a skladbě spotřebního koše domácnosti,“ stojí ve výhledu.

Že bude v příštím roce po zavedení opatření vyplývajících z úsporného balíčku o 0,1 procentního bodu vyšší inflace, bude podle ministerstva důsledek růstu spotřebních daní, změn DPH a také úprav regulovaných cen, například zdražení dálniční známky. Na druhou stranu očekává úřad, že opačným směrem bude působit tržní složka inflace. Tím, že se sníží příjmy domácností, bude menší prostor pro růst cen.

Konsolidační balíček už schválily obě komory parlamentu. Prezident republiky jej zatím nepodepsal ani se nevyjádřil, zda to udělá. Vstoupí-li balíček v účinnost podle plánů vlády na počátku příštího roku, měl by snížit schodek státního rozpočtu. Pro roky 2024 a 2025 si od něj kabinet slibuje zlepšení o 150 miliard korun.