Další technologický gigant škrtá. Majitel Googlu propustí dvanáct tisíc lidí

Americká technologická firma Alphabet se chystá propustit zhruba 12 tisíc lidí, tedy více než šest procent své pracovní síly. Majitel Googlu to oznámil v interním sdělení zaměstnancům, píše v exkluzivní zprávě agentura Reuters. V posledních týdnech masivně ruší pracovní místa celá řada technologických gigantů včetně Microsoftu.

Alphabet bude místa rušit napříč týmy. O práci přijdou lidé z náboru, inženýrské a produktové týmy i vedoucí pracovníci. Propouštět se bude celosvětově, rozhodnutí má okamžité dopady na zaměstnance ve Spojených státech, v jiných zemích tento proces kvůli místním zákonům potrvá déle, sdělila firma.

Generální ředitel společnosti Alphabet Sundar Pichai v interní zprávě zaměstnancům vysvětlil, že společnost v posledních letech rychle rozšířila počet pracovníků „pro jinou ekonomickou realitu, než je ta, které čelíme dnes“. „Beru plnou odpovědnost za rozhodnutí, která nás sem vedla,“ prohlásil Pichai ve zprávě, k níž se dostala agentura Reuters.

Oznámení přichází v období ekonomické nejistoty, kdy rostoucí úrokové sazby prodražují firmám úvěry. Google a Microsoft zároveň masivně investují do nové oblasti softwaru známé jako generativní umělá inteligence (AI).

„Jsem přesvědčen o obrovské příležitosti, která před námi stojí, díky síle našeho poslání, hodnotě našich produktů a služeb a našim počátečním investicím do AI,“ vzkázal pracovníkům Pichai.

Podnik nabídne zaměstnancům ve Spojených státech 16 týdnů odstupného plus dva týdny za každý další rok, který ve firmě odpracovali.

Vlna rušení míst v technologiích

Oznámení Alphabetu přichází jen několik dní poté, co softwarová společnost Microsoft oznámila, že se rozloučí s deseti tisíci zaměstnanci. Ke stejnému kroku se v poslední době uchýlily i další technologické společnosti.

Internetový prodejce Amazon začátkem roku oznámil, že zruší přes 18 tisíc pracovních míst. Meta Platforms, což je mateřská společnost Facebooku, již loni v listopadu uvedla, že propustí více než 11 tisíc zaměstnanců, což je asi třináct procent její pracovní síly. Firma se potýká s poklesem reklamních zakázek a rostoucími náklady.

Provozovatel sociální sítě Twitter pod vedením Elona Muska propustil koncem loňského roku více než polovinu zaměstnanců.