Zákazníci „optimalizují digitální výdaje“. Microsoft proto propustí deset tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi deset tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to ve středu uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje náklady asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.

Společnost oznámila, že do konce třetího čtvrtletí fiskálního roku 2023 zruší deset tisíc pracovních míst. Je to nejnovější známka toho, že se v americkém technologickém sektoru zrychluje propouštění, protože se firmy připravují na hospodářský pokles.

Propouštění a náklady spojené se změnami v hardwarovém portfoliu a dalšími změnami budou mít za následek náklady ve výši 1,2 miliardy dolarů ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2023, což představuje negativní dopad ve výši dvanáct centů na zisk na akcii, uvedl Microsoft.

Šéf Microsoftu Satya Nadella agentuře Reuters řekl , že zákazníci chtějí „optimalizovat své digitální výdaje, aby udělali více s menšími náklady“ a „zůstat opatrní, protože některé části světa jsou v recesi a jiné části ji očekávají“.

Microsoft propouštěl už loni

V červenci loňského roku Microsoft uvedl, že zrušil malý počet pracovních pozic, zatímco zpravodajský web Axios v říjnu informoval, že společnost propustila necelý tisíc zaměstnanců v několika divizích.

Firma se také potýká s propadem na trhu s osobními počítači poté, co po pandemii covidu-19 odezněl nákupní boom. Po operačním systému Windows a doprovodném softwaru je nyní malá poptávka.