Meta propustí třináct procent zaměstnanců. Problémy mají i další digitální firmy

Horizont ČT24: Velké digitální firmy v problémech (zdroj: ČT24)

Velké digitální firmy jsou v úzkých. Nejen v poslední době hojně skloňovaný Twitter, který nový vlastník Elon Musk radikálně zeštíhluje. Masivní propuštění oznámila společnost Meta se svou klíčovou filiálkou, tedy Facebookem. Firma propustí přes jedenáct tisíc lidí, tedy asi třináct procent zaměstnanců. Za vším je kolísání tržní hodnoty společností, které ještě donedávna výhradně rostly, a také pokles příjmů z reklamy i nejistota z budoucího směřování technologických gigantů.

Logo společnosti Meta symbolizuje nekonečno a po celém světě zaměstnává desetitisíce lidí. Firma, pod jejíž střechu patří i dceřinný Facebook, ale narazila na své limity a oznámené masové propouštění je první v její osmnáctieté historii.

„Nejenže se on-line obchodování vrátilo k dřívějším trendům, ale makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních signálů způsobily, že máme mnohem nižší příjmy, než jsem očekával,“ uvedl ve zprávě zaměstnancům generální ředitel Mark Zuckerberg. „Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost.“ 

Zuckerberg zdůraznil, že firma se musí stát kapitálově efektivnější, a uvedl, že společnost přesune zdroje do „oblastí růstu s vysokou prioritou“, jako je jeho vyhledávač AI, reklama a obchodní platformy, ale i jeho projekt metaverse, tedy virtuální vesmír. 

Zuckerberg propuštění naznačil už v říjnu. „V roce 2023 zaměříme investice na malý počet oblastí s vysokou prioritou růstu. To znamená, že některé týmy porostou, ale většina ostatních bude v příštím roce stagnovat nebo se zmenší,“ prohlásil  koncem minulého měsíce.

Meta měla ke konci září 87 tisíc zaměstnanců. Stejně jako mnohé další technologické firmy zažila během dvou let pandemie covidu-19 prudký růst. V letech 2020 a 2021 najala celkem 27 tisíc nových pracovníků a dalších více než 15 tisíc lidí zaměstnala letos, napsal The Wall Street Journal (WSJ).

Metaverse vzbuzuje otazníky

„Meta to má teď těžké. Jednak už došla na určitý vrchol, třeba co se počtu uživatelů týče. Teď zase začala trochu nabírat, ale myslím si, že už je za zenitem, protože mladší uživatelé už přecházejí na jiné služby, a Facebook už pro ně není tak zajímavý,“ uvedl šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Nová meta firmy dříve známé jen jako Facebook spočívá v dobudování takzvané metaverse tedy prostoru, kde se má potkávat virtuální realita se skutečností. „Potřebujeme se dostat do bodu, kdy 200 milionů lidí, kteří si každý rok kupují nové počítače kvůli zaměstnání, zvládnou část nebo ještě lépe všechnu svou práci v metaverzu,“ uvádí Zuckerberg.

Pro některé klíčové investory ale právě tento projekt a hlavně masivní náklady na jeho realizaci mohou lukrativní firmu výrazně poškodit. „Tuto skepsi potvrzují okamžité a rozsáhlé nedostatky ve finanční bilanci i pokračující podprůměrný výkon po celý rok 2022,“ myslí si zakladatel a generální ředitel investiční společnosti Altimeter Capital Brad Gerstner.

Zisk Mety klesl ve třetím čtvrtletí meziročně o více než polovinu na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard korun), tržby se snížily o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů. Akcie Mety letos ztratily více než dvě třetiny své hodnoty. Po oznámeném propouštění před začátkem středečního obchodování přidávaly zhruba tři procenta.

Slábnoucí příjmy z reklam

Na tom se také výrazně podepisují slábnoucí příjmy z reklamy, které pociťuje nejen Facebook, ale i řada dalších dříve ničím neohrožených sociálních platforem. To potvrzuje i nový majitel Twitteru. „Pokud se podíváte na, řekněme, Snap nebo Google, Facebook nebo na kohokoli jiného, všechny prožily těžké časy, kdy jim klesaly příjmy z reklamy,“ sdělil majitel společností Twitter, Tesla nebo SpaceX Elon Musk.

I on se rozhodl, že jedním z léků, který naordinuje k uzdravení své sítě, bude propouštění – a to masivní. O kontrakt ve firmě s logem modrého ptáčete v současnosti může přijít až polovina zaměstnanců.

S problémy se potýká i gigant Google; jeho příjmy z reklamy zaostávají výrazně za loňským odhadem. Recese a nechuť utrácet dopadá i na společnost Amazon. Její vedení dočasně pozastavilo nábor nových zaměstnanců ve Spojených státech.