Amazon hodlá zrušit na osmnáct tisíc pracovních míst, propouštění se může týkat i Česka

Horizont: Amazon plánuje propouštět (zdroj: ČT24)

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 tisíc pracovních míst. Ve zprávě zaměstnancům, která byla zveřejněna na webu firmy, to avizoval generální ředitel společnosti Andy Jassy. Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí. Ze zprávy vyplývá, že propouštění se dotkne i zaměstnanců v Evropě.

Propouštění ve firmě je podle zveřejněného oznámení větší, než se předpokládalo. V listopadu deník The New York Times s odvoláním na zdroje obeznámené se situací napsal, že firma chce propustit kolem deseti tisíc pracovníků.

„Amazon v minulosti přestál nejisté a těžké podmínky v ekonomice a stejně tomu bude i nadále. Tyto změny nám pomohou jít za našimi dlouhodobými příležitostmi,“ napsal k rušení míst generální ředitel Andy Jassy. Podrobnosti bude firma zaměstnancům, kterých se propouštění dotkne, komunikovat od 18. ledna, upřesnil. 

Amazon v době pandemie covidu-19 zažíval silný růst, který však začátkem loňského roku výrazně zpomalil. Firma čelila vysokým nákladům v důsledku nadměrných investic a rychlého rozšiřování aktivit.

V Česku společnost působí od roku 2013. Od roku 2015 funguje v Dobrovízi u Prahy její distribuční centrum, které nyní zaměstnává přes tři tisíce stálých pracovníků. V korporátních kancelářích v centru Prahy má společnost dalších více než tisíc specializovaných pracovníků.  

Technologické firmy restrukturalizují

„Mnoho technologických společností utrácelo v posledních několika letech jako rockové hvězdy osmdesátých let. A po covidu, kocovině růstu a na prahu recese začínají být vidět náklady, kterých je třeba se v podnikání zbavit,“ prohlásil ředitel Wedbush Securities Dan Ives.

Amazon není jediná společnost, která restrukturalizuje. Propuštění deseti procent zaměstnanců ve středu oznámila softwarová společnost Salesforce. Meta – dříve Facebook – se od loňska zbavuje třinácti procent pracovníků. Vyhazov pro polovinu zaměstnanců Twitteru po jeho převzetí Elonem Muskem byl velkým šokem podzimu minulého roku.

Výkladní skříní technologických společností je právě začínající veletrh spotřební elektroniky v Las Vegas. Tam i při utahování opasků panuje určitý optimismus. „Stojíme a padáme se stavem ekonomiky, stejně jako jakékoliv jiné odvětví. A měli jsme svým způsobem dva dobré roky během covidu. Nepochybně existují obory technologického průmyslu, které si vedou skvěle. Pokud děláte videohry, jste správcem dat nebo programátorem, tak společnosti stále najímají,“ prohlásil ředitel Asociace spotřebitelských technologií Gary Shapiro.

Velké technologické firmy mají důvod k zamyšlení. Na veletrhu přezdívaném Mistrovství světa v inovacích se touží blýsknout i malé startupy – se svými elektrickými bruslemi, hlasem ovládanými hračkami nebo měřiči zralosti avokáda. Pro ně je hyper růst zatím nedosažitelnou metou. 

„Lidé přestali utrácet. Během covidu nakoupili elektroniku, protože se doma nudili, nakoupili počítače na home office. Dnes opadla poptávka a trh se nasytil. Mluví se o začátku recese, takže lidé reagují šetřením,“ uvedl redaktor serveru Lupa.cz Jan Sedlák ve vysílání pořadu Horizont ČT24.

Podle něj se trh pohybuje v cyklech, nyní narazil, musí se reformovat a zase poroste. Inovace se podle Sedláka nezastaví a pokud nějaká firma krizi nepřežije, tak se objeví jiné společnosti, které její prostor zaplní.