Credit Suisse si půjčí v přepočtu přes bilion korun, akcie v Evropě zpevňují

Lekce, kterou přináší krize banky Credit Suisse (zdroj: ČT24)

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse zahájily obchodování růstem o více než třicet procent. Reagují tak na prohlášení finančního ústavu, že si kvůli potížím s likviditou půjčí od švýcarské centrální banky až padesát miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun). Díky tomu zpevňují i velké akciové burzy v Evropě.

Centrální banka slíbenou pomoc později potvrdila. Švýcarská vláda svolala na čtvrtek mimořádné zasedání, na kterém se věnovala právě situaci kolem Credit Suisse. Vláda však večer pouze oznámila, že se setkala se zástupci Švýcarské národní banky (SNB) a finančního regulátora FINMA, aby projednala krizi kolem Credit Suisse. „Dnes odpoledne Spolkovou radu (vládu) informovaly FINMA a SNB o situaci v Credit Suisse,“ řekl mluvčí vlády agentuře Reuters. Žádné informace o obsahu setkání poskytnuty nebudou, dodal mluvčí.

O tom, že švýcarská centrální banka poskytne Credit Suisse v případě nutnosti dodatečnou likviditu, informovaly švýcarské finanční instituce už ve středu. Uvedly také, že finanční ústav splňuje požadavky na kapitál a likviditu kladené na systémově významné banky. „V rámci svého zákonného mandátu může švýcarská národní banka poskytnout domácí bance likviditu výměnou za záruky,“ konstatovala centrální banka.

Sociálnědemokratická strana Švýcarska (SPS) požaduje vyvození zodpovědnosti pro ty, kteří mají stav banky na svědomí. Strana také žádá, aby se v Credit Suisse nevyplácely žádné bonusy, dokud banka půjčku nesplatí.

Akcie zpevnily

Akcie Credit Suisse v reakci na oznámení půjčky zahájily čtvrteční obchodování růstem o více než třicet procent. Část počátečních zisků poté smazaly a později měly k dobru přes 22 procent.

Panevropský index STOXX Europe 600 si krátce před 10:00 SEČ připisoval asi jedno procento a pohyboval se kolem 441 bodů. Hlavní index pařížské burzy CAC 40 přidával asi 1,2 procenta, zatímco index DAX, klíčový pro německé akcie, vykazoval růst o 1,1 procenta na 14 901 bodů. Hlavní indexy akciových burz v Miláně a v Madridu, kde jsou zastoupeny významné banky, přidávaly 1,3 až 1,5 procenta.

Někteří analytici ale mají za to, že pomoc centrální banky nebude k uklidnění investorů stačit, podotkla agentura Reuters. Jednou z možností, jak posílit důvěru trhu, by mohlo být získání podpory strategických investorů, mezi něž se mimo jiné řadí investiční fond Qatar Investment Authority či saúdský konglomerát Oyalan Group.

Akcie Credit Suisse se ve středu propadly až o třicet procent. Později část ztrát smazaly, ale i tak odepsaly přes 24 procent. Důvodem propadu akcií bylo vyjádření největšího investora Credit Suisse, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB), že už nemůže švýcarské bance poskytnout další finanční pomoc. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii.

Akcie Credit Suisse za posledních dvanáct měsíců ztratily téměř tři čtvrtiny své hodnoty a propadly se na historická minima. V roce 2008 se jejich hodnota pohybovala kolem osmdesáti švýcarských franků, ve středu uzavřely na 1,7 švýcarského franku.

„Neočekáváme, že by se ta situace měla promítnout do domácího finančního sektoru,“ říká viceguvernér České národní banky Jan Frait. „Obecně došlo k poučení z toho, co se stalo v roce 2008, věci fungují jinak. Zejména větší banky jsou velmi dobře vybaveny, pokud jde o kapitál a zdroje. (…) Klienti mohou být klidní, situace v sektoru je naprosto stabilizovaná.“

Bance ublížily skandály

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos.

Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a prochází druhým plánem restrukturalizace za několik let.

Krach amerických bank Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank spolu s problémy Credit Suisse vyvolaly napětí v globálním bankovním sektoru a způsobily pokles akcií, zejména bankovních titulů. Panevropský index STOXX Europe 600 tento týden odepsal už téměř tři procenta.