Evropské akcie kvůli potížím Credit Suisse zažily nejhorší den za více než rok

Evropské akcie ve středu prudce oslabily, impulzem k jejich poklesu se stala zpráva o mohutném propadu akcií švýcarské banky Credit Suisse. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok. S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování.

Šéf saúdskoarabského finančního ústavu Saudi National Bank (SNB) Amar Chudajrí v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že SNB už nemůže kupovat žádné další akcie Credit Suisse, protože jí v tom brání regulační překážky. Dostala by se totiž se svým podílem v bance nad deset procent. Credit Suisse má dlouhodobé problémy a Saúdové jí dosud pomáhali právě tím, že nakupovali její akcie. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii a největším akcionářem Credit Suisse.

„Nemůžeme, protože bychom se dostali nad deset procent. Je to regulatorní záležitost,“ řekl Chudajrí k případným dalším nákupům akcií švýcarské banky. Data společnosti Refinitiv ukazují, že SNB drží v Credit Suisse 9,88 procenta. Credit Suisse je druhou největší bankou ve Švýcarsku.

Obchodování s akciemi Credit Suisse na burze v Curychu bylo před polednem dočasně pozastaveno, protože jejich cena spadla o více než 20 procent. Regulátoři následně kvůli prudkému poklesu cen dočasně pozastavili obchodování s akciemi francouzské banky Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, a také s akciemi několika italských bank, napsal server finanční televize CNBC. Akcie společnosti Credit Suisse nakonec středeční obchodování uzavřely se ztrátou 24,2 procenta, zatímco akcie Société Générale oslabily o 12,2 procenta.

„Trhy jsou nespoutané“

Akciové trhy jsou od konce minulého týdne značně rozkolísané v důsledku pádu amerických finančních domů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Americké úřady je uzavřely, a i když přes víkend zorganizovaly podporu střadatelům, kteří tak mají ke svým vkladům přístup, nervozita na trzích přetrvává.

„Trhy jsou nespoutané. Posouváme se od problémů amerických bank směrem k problémům bank evropských, především Credit Suisse,“ řekl Carlo Franchini, který je šéfem oddělení institucionálních investorů ve finančním ústavu Banca Ifigest v Miláně.

Index DAX, který sleduje obchodování na akciové burze ve Frankfurtu nad Mohanem, ve středu klesl o 3,27 procenta a uzavřel na 14 735,26 bodu. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 se snížil o 3,81 procenta na 7345,80 bodu, a hlavní index milánské burzy FTSE/MIB se propadl dokonce o 4,61 procenta na 25 865,84 bodu.

Centrální banka možná poskytne likviditu

Investoři nadále vyhodnocují dopad úterního oznámení Credit Suisse, že zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky. Švýcarský finanční regulátor FINMA a tamní centrální banka ve středu večer uvedly, že centrální banka poskytne bance Credit Suisse likviditu, „bude-li to nutné“. Podle obeznámených zdrojů cizí vlády a nejméně jedna banka vyvíjely tlak na Švýcarsko, aby jednalo. 

Podle analytika XTB Štěpána Hájka odliv depozit z Credit Suisse v nejbližších dnech zřejmě zrychlí a banka bude bojovat o přežití. „Na finančních derivátech úvěrového zajištění (CDS), kde se investoři zajišťují proti krachu banky a neschopnosti banky splácet své závazky, již dnes vidíme extrémní sázky na její krach. V nejbližších dnech nejspíš budou zrychlovat hovory o její záchraně mezi evropskými zákonodárci a dalšími evropskými bankami,“ sdělil Hájek.

Credit Suisse koncem loňského roku uvedla, že zaznamenává citelně vyšší výběry hotovostních vkladů, neobnovení splatných termínových vkladů a čistý odliv aktiv, a to na úrovni, která převyšuje tu z předchozího čtvrtletí. Ve čtvrtém kvartálu zákazníci vybrali z banky 110 miliard švýcarských franků, a to kvůli řadě skandálů, zděděných rizik a selhání při dodržování předpisů. V úterý banka dodala, že výběry pokračují, přestože zahájila rozsáhlou kampaň s cílem získat zpět důvěru klientů. 

Horizont: Potíže banky Credit Suisse (zdroj: ČT24)

Kdysi symbol švýcarské spolehlivosti vykázal loni značnou ztrátu

Už počátkem února Credit Suisse uvedla, že za loňský rok prohloubila čistou ztrátu na 7,29 miliardy franků z 1,65 miliardy švýcarských franků předloni. Loňská ztráta byla nejhorší od globální finanční krize z roku 2008.

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos.

Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a prochází druhým plánem restrukturalizace za několik let.