V USA končí další banka, úřady uzavřely Signature Bank

Události: Krachy bank v USA (zdroj: ČT24)

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky v USA od zhroucení Washington Mutual v roce 2008. Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy dolarů (dva biliony korun) a aktiva 110,36 miliardy dolarů, oznámilo ministerstvo financí státu New York.

Kontrolu nad Signature Bank převzala Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Všichni střadatelé budou odškodněni a daňoví poplatníci neponesou žádné ztráty, dodalo americké ministerstvo financí a bankovní regulační orgány ve společném prohlášení.

Newyorská banka čelila krizi důvěry poté, co regulátoři v pátek uzavřeli společnost SVB Financial Corp, mateřskou společnost SVB. Signature Bank se také potýkala se sázkou na kryptobankovnictví. Banka se před pondělním ránem snažila najít kupce nebo jiné řešení, jak posílit své finance, ale podle lidí obeznámených se záležitostí se jí nepodařilo prodej uskutečnit včas, napsal server Wall Street Journal.

„Byla to panika vyvolaná SVB. Až do posledních pár hodin v pátek jsme byli v pohodě,“ řekl člen představenstva Signature Bank a bývalý kongresman Barney Frank. Během pátku podle něj klienti vybrali pět miliard dolarů, vedoucím pracovníkům údajně řekli, že se cítí pohodlněji ve velkých bankách.

„Banky jsou v mnohem lepší pozici než dříve. Je důležité si uvědomit, že to nesouvisí s úvěry. Není to tak, že by lidé ve vysoké míře nespláceli své závazky, jen si vybírají peníze, takže je to tak trochu proroctví, které si způsobili sami. Kdyby lidé nešíleli, vlastně by to nebyl problém. Je to jedna z těch zajímavých situací, protože by to mohli prostě přečkat,“ poznamenal analytik akciového výzkumu Alexander Yokum z výzkumné společnosti CFRA Research.

Podle něj portfolia cenných papírů jsou ztrátová, ale kdyby je lidé nevybírali, nevadilo by to. Mohli pouze počkat do expirace a pak by se dluhopisy vrátily na nominální hodnotu. Lidé by tak podle Yokuma o žádné peníze nepřišli.

Čtvrtina vkladů byla v kryptoměnách

Signature byla komerční banka s pobočkami pro soukromé klienty v New Yorku, Connecticutu, Kalifornii, Nevadě a Severní Karolíně. Měla osm národních oblastí podnikání, včetně komerčních nemovitostí a digitálního bankovnictví. Téměř čtvrtina jejích vkladů byla ze sektoru kryptoměn, ale v prosinci banka oznámila, že své vklady související s kryptoměnami zmenší o osm miliard dolarů.

Signature Bank měla dlouhodobé vztahy s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho rodinou. Poskytovala Trumpovi a jeho podnikům běžné účty a financovala několik rodinných podniků. Své vztahy s Trumpem však přerušila v roce 2021 po lednových nepokojích u budovy Kapitolu a vyzvala Trumpa k rezignaci.

FDIC zřídil překlenovací nástupnickou banku, která od pondělí umožní klientům přístup k jejich finančním prostředkům. Vkladatelé a dlužníci Signature Bank se automaticky stanou klienty překlenovací banky. Ředitelem překlenovací banky byl jmenován bývalý ředitel firmy Fifth Third Bancorp Greg Carmichael, uvedla agentura Reuters.

Bankovní systém je bezpečný, tvrdí Biden

Americký bankovní systém je bezpečný, vláda učiní vše pro ochranu střadatelů, řekl v pondělí americký prezident Joe Biden po uzavření dvou amerických bank. Biden uvedl, že požádá Kongres a regulátory, aby posílily bankovní pravidla. Před pondělním otevřením amerických akciových trhů dodal, že ani tím se nezastaví a udělá vše, co bude potřeba.

Prezident zopakoval, že peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Investory vláda chránit nebude, protože nikdo není podle něj nad zákonem. 

Akcie amerických bank mezitím dále oslabují. Akcie banky First Republic ze San Francisca ztrácejí před pondělním otevřením trhů pětašedesát procent poté, co minulý týden odepsaly tiatřicet procent. Druhá největší banka ve Spojených státech, Bank of America, klesá v předtržním obchodování o čtyři procenta a americká nadnárodní společnost poskytující finanční služby Charles Schwab ztrácí osm procent.

V českém bankovním sektoru nepůsobí banky s podobným obchodním modelem, jako měly americké SVB a Signature Bank, které se dostaly do problémů, ujistila v pondělí viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová.