Chystané snižování výdajů státu vypovídá o zdravém rozumu, říká bývalý ministr financí Pilný

Ivan Pilný v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr financí a stávající náměstek ministryně průmyslu a obchodu Ivan Pilný (ANO) neví, co přesně znamená plán ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na snížení počtu státních zaměstnanců – kromě učitelů a příslušníků bezpečnostních složek – o 10 procent. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. Chystaná úsporná opatření jako celek však vítá. Podle něj vypovídají o zdravém rozumu.

Snižování počtu státních zaměstnanců se může podle Pilného projevit například jako škrtání neobsazených tabulkových míst. Těch jsou na každém ministerstvu desítky nebo stovky a byla by to zřejmě nejméně bolestná varianta. Pokud by to znamenalo opravdové propouštění, šlo by o něco jiného. Zaměstnanců (státu) je tolik, že 10 procent není legrace, upozornil Pilný. 

„Asi bychom měli říci, co s nimi uděláme. Pošleme je na úřad práce, nebo jim najdeme jiné zaměstnání? Nevím přesně, co znamená snížení,“ řekl. 

Přitom zastává názor, že stát je neefektivní. „To je úplně bez debaty.“ Upozornil, že některé zákony, které poslanci přijmou, vytvářejí nová pracovní místa ve státní či veřejné správě, jež se pak musí naplnit. 

V této souvislosti zmínil i služební zákon, který považuje za nepovedený. Má podle něho dva parametry: mít diplom o vzdělání a odpracované roky. Výběrových řízení se pak nemohli zúčastnit lidé z praxe, z podnikatelského prostředí. Tedy právě ti, kteří mají zkušenost a mohli by zvýšit efektivitu státní správy, dodal. 

Zamýšlené snižování výdajů státu však Pilný schvaluje. Vypovídají podle něj o zdravém rozumu. Ministryně totiž musí udržet parametry rozpočtu, včetně deficitu (pro letošek i příští rok se počítá se schodkem maximálně 40 miliard korun). A to nejde tím, že se stále zvyšují výdaje a příjmy začnou eventuálně klesat, poznamenal. 

Narážel tím na zhoršování hospodářské situace ve světě, která bude mít nepříznivý dopad i na českou ekonomiku. O to větší, že se ji nepodařilo diverzifikovat tak, aby nebyla tolik závislá na Německu a EU. „A zejména na automobilovém průmyslu, který se momentálně dostává do velkých problémů.“

Ze své zkušenosti Pilný připomněl i značný tlak na každého ministra financí. Rostou mandatorní (povinné) výdaje  a prostor pro strážce státní kasy se značně zmenšuje. Zpochybnil například slevy na jízdném či dříve zvažované obědy zdarma pro všechny školní děti: „Pytel peněz není nekonečný.“

Upozornil, že rezervy státního rozpočtu jsou vyčerpané. „I ta poslední rezerva v  takzvaném Privatizačním fondu, který se směl využívat jen na ekologické škody nebo na vyrovnávání deficitu důchodového účtu, je už zařazena do státního rozpočtu.“

Hospodaření důchodového účtu
Zdroj: ČT24

Další část pořadu byla věnována důchodům. Pilný poznamenal, že zafixování důchodového věku (nyní na 65 let) je nesmysl, protože populace stárne a bude se muset s hranicí pohnout.  Důchodovou reformu považuje za nutnou, protože současný systém je nestabilní. 

Kritizoval také plány současné ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na růst peněz určených na důchody. „Neřekla, jako obvykle, v kterých  oblastech se ty peníze vezmou. To není její starost, její starost je utrácet…“

Podle něho ministryně přehlíží i to, že populace stárne a rostou náklady na důchody a za zdravotnictví. „Musíme mít nějakou dlouhodobou strategii a tu paní ministryně evidentně nemá,“ dodal Pilný.