Babiš vidí v Brazílii velké šance pro české firmy. V Davosu se setkal s prezidentem Bolsonarem

Události: Babiš v Davosu (zdroj: ČT24)

Česká republika má zájem o posílení obchodních vztahů s Brazílií, která je nyní jejím druhým nejvýznamnějším hospodářským partnerem v Latinské Americe. Příležitosti jsou jak v tradičních průmyslových odvětvích, tak v moderních technologiích, řekl premiér Andrej Babiš, který se ve čtvrtek na okraj Světového ekonomického fóra v Davosu sešel s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem. Na stejném místě se setkal například i s šéfem americké technologické firmy Apple.

„Mluvili jsme o našem obranném průmyslu, který se dostává víc a víc do kondice,“ řekl Babiš o možnostech pro české firmy v Brazílii. Připomněl i tradiční značky jako Baťa nebo Škoda, které jsou v Brazílii známé. „Jsme jedna z nejvíce průmyslových zemí Evropy, tam jsou ty příležitosti,“ uvedl premiér.

Při jednání s Bolsonarem vyzdvihl i zájem České republiky na rozvíjení moderních technologií. „Máme nejvýkonnější laser na světě, připravujeme superhub umělé inteligence, máme technologii, která je schopna extrahovat rekordní množství vody ze vzduchu, jsme lídři v nanotechnologiích,“ podotkl.

Příležitost pro letecký průmysl?

„Jsme země inovativních, kreativních lidí, máme velkou koncentraci vědců a máme zájem na spolupráci univerzit, vysokých škol,“ dodal Babiš. Konkrétní spolupráce v oblasti vědy a výzkumu už se prý připravuje, v září podle premiéra pojede do Brazílie delegace Akademie věd.

Brazílie má podle Babiše pro Česko význam také v oblasti leteckého průmyslu. Premiér zmínil spolupráci brazilského výrobce letadel s českou společností Aero Vodochody.

Setkání s šéfem Applu

Ministerský předseda se v Davosu setkal také s šéfem technologické společnosti Apple Timem Cookem.  Podle série zveřejněných tweetů mu měl představit vizi rozvoje české ekonomiky a zároveň „taky jsem nabídnul společnosti Apple, aby v Praze vybudovali Apple Store. Ten je jenom v deseti evropských zemích, jeden je přímo v Louvre“. 

Apple Store je nejvyšší forma prodejny, firma ji provozuje přímo, podmínky pro její vznik jsou náročné. Kromě nich existují prodejny provozované externími společnostmi. V ČR se tak lidé mohli setkávat s několika úrovněmi prodejních partnerů, Apple Premium Reseller, Apple Authorized Reseller či Apple Authorized Retailer.

Babiš zároveň tweetoval, že v Česku by se pro Apple Store „skvěle hodila třeba budova ministerstva pro místní rozvoj na Staromáku. Tim Cook zareagoval okamžitě a hned na místě vzniknul koordinační tým pro přípravu nového Apple Store v Praze.“

Ministerstvo (MMR) nyní sídlí v budově bývalé Pražské městské pojišťovny na Staroměstském náměstí, která vznikla počátkem minulého století na místě několika budov určených k bourání. Celá akce trvala podle informační brožurky MMR několik desetiletí s dokončením v 30. letech minulého století. Od konce těchto let až do současnosti zde sídlí různé centrální orgány státní správy.

Babiš již delší dobu prosazuje myšlenku vytvořit v pražských Letňanech „úřednické městečko“. Bylo by to podle něj ekonomicky výhodné ve srovnání se současným stavem, kdy ministerstva sídlí v různých palácích v centru města a další prostory si pronajímají. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) této myšlence nakloněn není. 

Ministerstvo pro místní rozvoj
Zdroj: ČT24/www.mmr.cz

V dalším twetu ještě český premiér na svém oficiálním účtu dodal: „Budeme bojovat za Apple Store v Praze pro naše lidi“. Celkem věnoval setkání s Cookem a Apple Store osm vlastních tweetů a ještě retweetnul tweet Tima Cooka o tom, jak před 45 lety řekl počítač McIntosh „hello“.

Místopředseda vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, který spolu s Babišem jednal se zástupci Applu, uvedl, že by otevření Apple Storu navázalo na českou inovační strategii. „Jsou nadšeni z naší inovační strategie, protože vidí, že míříme mezi technologické lídry. Vidí, že jsme zemí umělé inteligence, že tady budujeme špičková centra,“ řekl po jednání s Cookem. 

Babiš se v Davosu setkal například i s bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem, s výkonným ředitelem AT&T Communications Johnem Donovanem ( jednání o rozvoji 5G sítě) či s viceprezidentem IBM Martinem Schroeterem. Havlíček sdělil ČTK, že Česko a IBM mají zájem na spolupráci při vývoji umělé inteligence. Havlíček v tom vidí příležitost pro otevření jednoho z největších center pro vývoj umělé inteligence v Evropě.