Růst mýtného zhruba o patnáct procent vláda podpořila

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda ve středu schválila zvýšení mýtného zhruba o patnáct procent od 1. března i s chybou, kterou ve výpočtu udělali úředníci ministerstva dopravy. Opravené sazby začnou platit od 25. března, lišit se budou o haléře, uvedl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pro většinu nákladních vozidel podle něj bude mýtné i po 25. březnu stejné jako od začátku měsíce, dopad chyby na rozpočet také očekává minimální. Dopravci kvůli změnám očekávají bezprostřední zdražení dopravy.

„Více než osmdesát procent vozidel bude mít stejnou výši mýta od 1. března jako od 25. března,“ řekl Kupka před jednáním kabinetu. Změna se bude týkat zejména starších nákladních vozidel s menším počtem náprav, záležet bude také na jejich hmotnosti.

Vláda ve středu schvalovala sazby platné od 1. března i od 25. března, aby pravidla byla předem jasná a dopravci se na ně mohli připravit, uvedl Kupka. Upravit sazby rovnou od 1. března na správné hodnoty nebylo možné, protože je nešlo v tak krátkém čase zapracovat do systému výběru mýta, řekl.

Sdružení tuzemských silničních dopravců Česmad Bohemia zatím ke změnám uvedlo, že budou znamenat bezprostřední zdražení dopravy. Obsáhleji se pak k novince vyjádří zřejmě odpoledne.

Změna mýtného vychází z evropské směrnice, která zavádí v dopravě poplatek za emise oxidu uhličitého. V meziresortním připomínkovém řízení úředníci zjistili, že některé hodnoty nastaveného mýtného neodpovídají směrnici. Kupka pak úředníkům odpovědným za chybu uložil finanční trest a vedoucího příslušného útvaru zbavil funkce. Ministerstvo následně tabulku mýtných tříd upravilo, v nové podobě bude platná od 25. března, na kdy je stanovena účinnost evropské směrnice.

Změna sazeb mýtného podle Kupky nepřinese dopravcům žádné významné administrativní problémy. Dopad na výběr mýtného bude podle něj minimální.

Řešilo se i HHC. Zákaz má platit od března

Vláda také podle očekávání nestanovila termín vstupu Česka do eurozóny ani do mechanismu směnných kurzů ERM II, který členství předchází. Vyzvala Národní ekonomickou radu vlády a Legislativní radu vlády, aby do konce října vyhodnotily hospodářské a právní dopady zapojení do ERM II a zavedení eura. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání kabinetu uvedl, že k hodnocení připravenosti země na společnou evropskou měnu se kabinet vrátí v prvním čtvrtletí příštího roku, kdy už bude jasné, zda Česko letos splní kritéria pro zavedení eura.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) rovněž po jednání vlády sdělil, že zákaz psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP bude platit od 1. března 2024. Do té doby jsou dočasně zařazené na seznam zakázaných návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že vládní rozhodnutí, které se dotýká společného evropského trhu, musí notifikovat Evropská komise, podle jeho odhadu to bude trvat deset až dvacet dní.

Zákaz skončí podle Válka 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která substance označuje jako psychoaktivní látky a reguluje jejich prodej.