Příspěvky na péči by se neměly od července zvedat plošně, oznámil Jurečka

Události: Navýšení příspěvků na péči (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil zamýšlené zvýšení příspěvků na péči. Podle resortu se na návrhu po sérii jednání shodli politici koalice. Navýšení se bude lišit podle stupně závislosti. Nejvíc podle ministra dostanou přidáno ti, kteří jsou ve čtvrtém stupni a v domácí péči, celkem půjde o 7800 korun navíc. Nejnižší stupeň by se navyšovat neměl. Výdaje by ročně měly vzrůst zhruba o sedm miliard korun. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) návrh kritizuje, chce jednat o úpravě.

Kateřina Cuřínová si přijela vyslechnout změny přímo na ministerstvo práce. Pobírá čtvrtý stupeň příspěvku. Sama žije v bezbariérovém bytě, pracuje a chystá se kvalifikovat na paralympiádu. K tomu ale potřebuje asistenci. Díky navýšení by si ji mohla dovolit zhruba sedm hodin denně. „Ať už je to hygiena, uložení do postele, doprovod k doktorům, na úřady. I tak mně to nebude stačit, měsíčně zaplatím třicet až 31 tisíc,“ popsala.

„Jsme si vědomi toho, že je tady naléhavá situace a musíme příspěvek zvednout… Jeho zvýšení bude odstupňováno. Naše úvaha se soustředila na to, abychom maximálně zacílili pomoc především na lidi, kteří mají vyšší příspěvek na péči a opravdu potřebují větší péči a podporu, protože jejich schopnosti jsou omezeny,“ nastínil Jurečka.

Nově se zavádí kategorie „čtvrtý stupeň plus“. Ten má podpořit lidi s těžkým handicapem, kteří jsou v domácím prostředí. Právě v těchto případech má být podpora nejvyšší – až 27 tisíc korun.

„Povede to ke zlepšení kvality jejich života, ve čtvrtém stupni pracuje více než pět set lidí. Je to nějaký mezikrok, abychom dokázali tyto domácnosti podpořit,“ upřesnil Jurečka. Uvedl také, že klient v domácím prostředí stojí méně státních finančních prostředků než ten, který je v pobytové službě. „Je to pak finančně náročnější,“ dodal.

Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (zdroj: ČT24)

Lidé ve čtvrtém stupni v pobytových zařízeních si pak polepší o 3800 korun, ve třetím stupni dostanou o dva tisíce korun více a lidé ve druhém stupni budou mít nově navíc pět set korun. Podle návrhu by se tak od července mělo dospělým vyplácet 880, 4900, 14 800 a 23 tisíc korun. Lidé s nejvyšší dávkou, kteří jsou v domácí péči, by měli dostávat 27 tisíc korun. Pro děti by měly být částky 3300, 7400, 16 100, 23 tisíc a v domácím prostředí pak také 27 tisíc korun.

Příspěvek se poskytuje od roku 2007 postiženým a seniorům na zajištění péče v zařízení či doma. Dospělí teď dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 880, 4400, 12 800 a 19 200 korun a děti 3300, 6600, 13 900 a 19 200 korun.

Podle Jurečky se na tomto návrhu koalice shoduje. Měl by se dostat do novely o sociálních službách, která je ve sněmovně. Doplnit by ho do ní měli koaliční poslanci. Ve středu by zákon s úpravami měl projednávat sněmovní sociální výbor. Ministr uvedl, že do konce března by pak normu mohla dolní komora schválit, po ní by ji v dubnu přijal Senát a pak podepsal prezident. „Nejpozději od 1. července tato úprava bude platit,“ ujistil Jurečka.

Růst příspěvku podporuje i sněmovní opozice. Nelíbí se jí ale například, že koalice nechá zmrazený příspěvek v prvním stupni – tedy lehké závislosti. „Za to skutečně nenakoupíte žádnou sociální službu – ani dovoz jídla domů. První stupeň využívají senioři, kteří mají problém právě například si uvařit,“ upozornil člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

Podle údajů ministerstva nejnižší příspěvek pobírá asi 86 100 dospělých a 11 900 dětí. Druhý stupeň má 103 300 dospělých a 9500 dětí. Třetí stupeň dávky vyplácejí úřady práce 89 100 dospělým a 6400 dětem. Nejvyšší částku pak dostává 4900 dětí a 51 100 dospělých.

Naposledy podpora vzrostla v roce 2018 pro 3. a 4. stupeň. Plošně pak o dva roky dříve. Podle údajů ministerstva práce příspěvek loni v prosinci dostalo 367 200 lidí. Celkem úřady práce loni vyplatily na dávce přes 37 miliard korun. Opoziční hnutí ANO už dříve svolalo kvůli navyšování příspěvku ve sněmovně mimořádnou schůzi, koalice program neschválila.

Rada osob se zdravotním postižením chce jednat o úpravě

Národní rada osob se zdravotním postižením podle svého předsedy Václava Krásy nesouhlasí s tím, že by se první stupeň dávky neměl valorizovat vůbec a druhý by se měl zvýšit o stokoruny. „Rozdíl mezi druhým a třetím stupněm příspěvku tak činí skoro deset tisíc korun, v péči ale zas tak obrovský není. Doplatí na to nevidomí, neslyšící i někteří paraplegici,“ varoval.

Zástupci rady chtějí proto podle Krásy jednat s poslanci opozice i koalice o možné úpravě Jurečkova návrhu. „Budeme zřejmě bojovat dál. Nezvýšení prvního stupně a nízké navýšení druhého stupně je pro nás nepřijatelné,“ prohlásil. Rada prosazovala už loni zvýšení všech částek o deset procent a nejnižšího příspěvku pro dospělé pak z 880 na dva tisíce korun.

Navýšení peněz v domácím prostředí nicméně Krása považuje za správné. Podle něj by ale při nedostatku financí mělo být přidání rovnoměrné a nemělo by upřednostňovat žádnou skupinu příjemců.

Václav Krása hovořil o výši příspěvků na péči (zdroj: ČT24)

Zástupce ředitele společnosti Asistence Štěpán Lohr označil výraznější navýšení čtvrtého stupně příspěvku pro lidi v domácím prostředí za „velký a důležitý krok správným směrem“, aby si lidé mohli opatřit potřebnou asistenci a nemuseli odcházet do ústavů. „Určitě to těm lidem přinese větší klid, že mají víc času žít svobodně a samostatně,“ řekl.

Podle něj ale ani červencové přidání na dostatečný počet asistenčních hodin řadě lidí s handicapem stačit nebude. „Ale samozřejmě každá změna k lepšímu je vítaná,“ podotkl. Míní, že by změny v nastavení podpory měly pokračovat.

Nedostatek peněz na asistenci ministerstvo práce teď řeší zvláštními dotacemi. Už delší dobu se jedná o takzvaném pátém stupni dávky, který by výdaje na asistenci lépe pokryl podle potřeb jednotlivých klientů. Podle Jurečky jeho úřad na dalších změnách pracuje. V plánu je nastavit systém tak, aby si ti s nejtěžším handicapem mohli dovolit asistenci průměrně dvanáct hodin denně.