Zeman: Dalajlama je vhodný partner pro meditaci, ne pro politika

Prezident Miloš Zeman podle svých slov neví, proč chce být Daniel Herman ministrem ve vládě, jejíž stanovisko nerespektuje. Uvedl to v Partii televize Prima v souvislosti se setkáním Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Ministra kultury se už dřív zastal Andrej Babiš, když tvrdil, že obchodní bilance s Čínou není příznivá a že na ekonomickou spolupráci Číny a Česka nemůže mít Hermanova schůzka zásadní vliv. Podle Zemana ale čínské investice v tuzemsku dosáhly 50 miliard a ministr financí není dobře informovaný.

Dalajlama přijel v týdnu do Česka na pozvání konference Forum 2000. Sešel se mimo jiné také s některými poslanci a senátory na půdě Senátu, z ministrů ho přijal ministr kultury Daniel Herman. Na tuto schůzku reagovalo prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů – prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, předsedy sněmovny Jana Hamáčka a předsedy Senátu Milana Štěcha. Zdůrazňovalo, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“ a že by bylo nešťastné, „aby takto byly kýmkoliv vnímány“.

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie uvedl, že toto prohlášení bylo nutné, protože upozornilo, že jde o „osobní exces pana Hermana, nikoli pana ministra Hermana“. „Jinak by v nezainteresovaných kruzích mohl vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády, a tento dojem by byl nepochybně chybný. Můj názor je, že kdyby pan Herman byl soukromá osoba, tak se může setkat s deseti dalajlamy. Ale ministr je ministrem 24 hodin denně. Jestliže nerespektuje stanovisko české vlády, je otázka, proč chce být ministrem v takové vládě,“ podivuje se Zeman.

Myslím, že dalajlama je vhodný partner pro meditaci, a až já někdy ke stáru, tzn. v devadesáti letech, budu meditovat a dalajlama ještě bude žít, tak si ho možná jako penzista na Vysočině pozvu. Ale jako politik bych poškodil zájmy své země.
Miloš Zeman

S čínskými investicemi je to… dobré? Špatné?

Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí. V tomto směru se ho zastal ministr financí Andrej Babiš. Podle něj se každý může setkat s kým chce, navíc přijetí dalajlamy nemůže mít na českou ekonomiku dopad. Ekonomické vztahy s Čínou nevidí jako mimořádně dobré, a dokonce některé české firmy už prý litují spojenectví, které uzavřely při návštěvě čínského prezidenta v Česku. 

„Andrej Babiš není správně informován,“ reagoval na Babiše v Partii Zeman, „nejenže se čeští investoři neodvracejí od čínských investorů, ale naopak až v překvapivě velkém množství případů s nimi chtějí spolupracovat.“ Jako příklad uvádí kapitálové vstupy do žďárské strojírenské společnosti Žďas nebo jednání s leteckým výrobcem v Kunovicích.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Byl jsem informován, že v současné době objem čínských investic dosáhl zhruba 50 miliard korun,“ doplnil prezident i konkrétní číslo. Hermanova a jí podobné schůzky by podle něho mohly partnerství mezi Čínou a Českem ovlivnit.

„Víte, že čínská politika reaguje na návštěvy dalajlamy trvale velmi alergicky. Já sám jsem už před několika lety říkal, že s dalajlamou se může setkat náboženský vůdce, ale já nejsem náboženský vůdce, a nevšiml jsem si toho ani u ministra Hermana. Nebo velký investor, ale dalajlama zase není velký investor. Čili ať se s ním setkávají odborníci na buddhismus, proti tomu vůbec nic nemám. Ale do roviny politické diskuse toto téma prostě nepatří,“ uzavřel Zeman.

Vyznamenání nevyznamenání, Jiří Brady přiletí do Česka

„Kauza dalajlama“ se dotkla nejen investic, ale také státních vyznamenání. Strýc Daniela Hermana, přeživší holocaustu Jiří Brady, měl být uveden na seznamu osob, které obdrží letos 28. října řád T. G. Masaryka. Zeman podle Hermanových slov ale udělení vyznamenání jeho strýci podmiňoval zrušením ministrovy schůzky s dalajlamou. Prezident se k tomuto obvinění dosud nevyjádřil (jeho rozhovor pro Partii na Primě byl předtočený z pátku 19. října, kdy se případ rozhořel po výstupu Daniela Hermana v Událostech, komentářích).

Politici napříč stranami požadují, aby se situace vysvětlila. Andrej Babiš po sobotním setkání s Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že prezident potvrdil snahu rozmluvit Hermanovi schůzku s dalajlamou, odmítá ale, že by záležitost nějak byla propojena s jeho rozhodnutím, komu udělit, nebo neudělit státní vyznamenání. 

Pokračování nešťastné situace lze čekat v neděli večer, kdy do Česka přiletí Jiří Brady. Osmaosmdesátiletý muž žije od 50. let v Kanadě.