Žadatelé o odškodné za újmy způsobené státem často čekají celé roky

Desítky milionů korun ročně vyplatí ministerstva na odškodnění za újmy způsobené státem (zdroj: ČT24)

Ministerstva ročně vyplatí na odškodnění za újmy způsobené státem desítky milionů korun. Největší částky vyplácí resort spravedlnosti, lidé se ale obracejí na všechna ministerstva. Když neuspějí, mohou zvolit soudní cestu. Celý proces tak ale může trvat dlouhé roky.

Například Vladislav Čermín se domohl podpory v nezaměstnanosti a následného odškodnění za neuznání jeho žádosti o dávku až po pěti letech a dvaceti dnech. „V té době jsem měl už odpracováno pětačtyřicet let,“ popisuje. Vše měla způsobit neúplná žádost, kterou podával v roce 2018 na úřadu práce, kterou podle svých slov vyplňoval bez brýlí.

Protože jim chyběly údaje o nemocenské, na které byl Čermín téměř rok před žádostí o podporu, žádost mu zamítli. Neuspěl ani se stížností u ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Obrátil se proto na úřad ombudsmana. „Tam bylo velké pochybení úřadu práce v tom, že nedošetřil skutkový stav a nedoptal se pana Čermína na možnost získání té doby důchodového pojištění jiným způsobem než zaměstnáním,“ uvedla právnička Milena Zmeškalová z úřadu veřejného ochránce práv.

Úřad se ho nakonec zastal i u soudů, které mu daly za pravdu. Ministerstvo práce podporu doplatilo a domohl se i odškodnění. Za pět let čekání vysoudil jednapadesát tisíc. Času, který věnoval celému sporu, nelituje.

V loňském roce uznal resort práce náhradu škody šestadvaceti žadatelům. „Nejčastěji ministerstvo práce a sociálních věcí odškodňuje nesprávný úřední postup spočívající v nepřiměřené délce řízení,“ prohlásil vedoucí oddělení komunikace MPSV Jakub Augusta.

Náhradu škody chtějí lidé nejčastěji po ministerstvu spravedlnosti. Předloni patnácti stům žadatelů vyplatilo přes 150 milionů korun. „Těmi typickými případy jsou situace, kdy dochází k průtahům v řízení před soudem. Dalším typickým případem jsou například nezákonné vazby,“ prohlásil náměstek ministerstva spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Odškodnění ale řeší všechna ministerstva. Třeba resort zemědělství loni vyplatil přes deset milionů, naopak ministerstvo zahraniční ze čtyř žádostí neshledalo oprávněnou žádnou.