Záchranáři by mohli jít dříve do penze, kývla na to vláda. Zkrácení doby důchodového pojištění před penzí ale Jurečka stáhl

Zdravotničtí záchranáři budou moci jít dříve do důchodu. Schválila to vláda na svém středečním jednání, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Neprošel však obecný návrh na zkrácení doby důchodového pojištění pro získání starobní penze z 35 na 25 let. Vláda jej začlení až do širšího balíčku úprav penzí, který chystá na polovinu příštího roku.

Jurečka uvedl, že návrh na zkrácení doby důchodového pojištění potřebné pro získání penze stáhl po dohodě s koaličními partnery. Odmítl, že by tak učinil kvůli nesouhlasu ministerstva financí. To se domnívá, že změna opomíjí udržitelnost penzí a usnadňuje nástup do důchodu místo snahy udržet lidi v práci déle. Resort se také obává toho, že po 25 letech by přestali lidé a firmy odvody po zbytek pracovníkovy kariéry platit.

Ministři však podpořili změnu, která umožní odejít předčasně do důchodu záchranářům. Podle Jurečky budou moci do penze po 4400 odpracovaných směnách. Věří, že u zákonodárců úprava nenarazí. „Počítáme s tím, že bude v účinnosti k 1. lednu 2023,“ podotkl.

Vláda také schválila rozšíření působnosti Vojenské policie, která by se mohla rozšířit i na ozbrojené síly cizích států. Mohla by tedy třeba doprovázet kolony NATO při jejich průjezdu přes Česko.

Ministři také odsouhlasili, že se bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková stane členkou vládní rady pro lidská práva.

Vláda se na středečním jednání zabývala hlavně energetickou krizí. Podle Jurečky je prakticky připravené národní řešení. S jeho zveřejněním ale ministři ještě počkají na výsledky jednání rady evropských ministrů pro energetiku. Svá opatření definitivně odsouhlasí a představí v pátek v podvečer.