Za útok na policistu před Národním muzeem dostal demonstrant podmínku

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže, který po březnové protivládní demonstraci zaútočil před Národním muzeem na policistu. Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví mu uložil půlroční podmínku. ČT to řekla soudkyně Eva Švíglerová. Muž podle pravomocného verdiktu udeřil policistu pěstí a za vestu ho stáhl do davu. Soud se v souvislosti s protestem zabývá ještě dvěma kauzami, další případy vyšetřuje policie.

„Obviněnému byl uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců. Výkon tohoto trestu byl odložen na zkušební dobu v trvání osmnáct měsíců,“ uvedla Švíglerová, která v případu rozhodla trestním příkazem bez nařízení hlavního líčení. Muže uznala vinným z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Verdikt je od minulého týdne pravomocný.

Muž byl podle soudu součástí skupiny lidí, kteří se 11. března po skončení protivládního protestu snažili dostat do budovy Národního muzea. „Udeřil pravou rukou sevřenou v pěst policistu P. N. a vzápětí ho uchopil za balistickou vestu a stáhl ho do davu směrem ze schodů, a to s cílem pomstít se za služební zákrok, který P. N. vykonal vůči dalším osobám snažícím se překonat bezpečnostní zátarasu před hlavním vchodem do Národního muzea,“ popisuje soudní příkaz, který ČT získala.

Demonstranti chtěli z fasády muzea odstranit ukrajinskou vlajku, ve vstupu jim ale zabránila policie, která je vyzvala k odchodu. Na místo později dorazili těžkooděnci a na schodech před budovou došlo k několika strkanicím. Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet, policie ale dvacet z nich kvůli neuposlechnutí výzvy zajistila. Tři policisté byli zraněni.

Popírání genocidy a výzvy ke strhnutí vlajky

Obvodní soud pro Prahu 1 řeší další dvě kauzy spojené s protestem Česko proti bídě. Půlroční podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze uložil demonstrantovi, který měl na sobě písmeno Z a logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Muž proti trestu za schvalování genocidy podal odpor, soud proto nařídil na 18. května hlavní líčení.

Veřejně se bude projednávat i případ bývalého disidenta Jaroslava Popelky, který před začátkem protestu vyzýval ke strhnutí ukrajinské vlajky z fasády muzea. Soud ho potrestal za podněcování k trestnému činu, i Popelka ale proti příkazu podal odpor. Aktivista čelí kvůli vlajce také obžalobě ze šíření poplašné zprávy. Soud mu v únoru dal podmínku za dopisy, ve kterých vyzýval vedení muzea, aby vlajku stáhlo, jinak může hrozit násilí a poškození budovy. Popelka se proti verdiktu odvolal.

Kriminalisté se dále zabývají napadením auta s ukrajinskou poznávací značkou, prověřují kvůli tomu trestné činy poškozování cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel. Další dva demonstranty pak podezírají z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Na sobě měli podle záběrů písmeno Z, které se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu.