Za údajné machinace v Krkonoších chce policie poslat osm lidí před soud

Královéhradecká policie navrhla krajskému státnímu zastupitelství obžalovat devět osob v takzvané krkonošské kauze kolem modernizace lanovky v Peci pod Sněžkou. Případ se týká dotačního podvodu, poškození finančních zájmů EU, zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Obviněno je osm lidí a právnická osoba.

Podrobností případu není mnoho. Krajský kriminalista Jiří Karásek neřekl ani to, kolika skutků se obvinění týká, a jen z dřívějších policejních informací je známo, že se kauza vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřenému do péče Správy KRNAP.

Vyšetřování začalo od roku 2017, o rok později následovala razie na několika místech na Trutnovsku včetně Pece. Podle tehdejších informací kriminalisté vyšetřovali pozadí několika projektů: Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa, stavby parkovacího domu, rekonstrukce a provozu lanovky na Sněžku a využití státních pozemků.

Loni v lednu policie obvinila devět lidí a jednu právnickou osobu ze zvlášť závažných hospodářských zločinů. Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek (SNK Sněžka) či bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka.

Policie: Byly poškozeny zájmy státu

Policie ovšem jména obviněných ani nyní nepotvrdila. „Byly poškozeny zájmy státu, míří to do hospodaření v oblasti životního prostředí a místní samosprávy. Spis jsme předali, je v moci státního zástupce, víc k tomu říci nemohu,“ sdělil pouze Karásek. Na začátku bylo obviněno devět lidí, jeden během vyšetřování zemřel. Jeho trestní stíhání tedy bylo zastaveno.

„V současné době bude státní zástupce zvažovat další postup, kdy by mohl i podat obžalobu proti těmto osobám,“ dodal Karásek. Obviněným hrozí podle právní kvalifikace až 12 let vězení.