Za malování ukrajinské vlajky u ruských domů hrozí aktivistům tři roky vězení

Události: Aktivistům hrozí tři roky vězení (zdroj: ČT24)

Až tři roky ve vězení hrozí sedmi českým aktivistům, kteří v únoru namalovali ukrajinskou vlajku před ruskými domy v pražské Bubenči. Podle policie poškodili majetek v památkové zóně. Ruská společnost, která budovy spravuje, je na českém sankčním seznamu a za využívání pozemku neplatí nájemné.

Na malování ukrajinské vlajky před ruskými domy v Praze se podílela výtvarnice Barbora Koblasová. „Mě trhá to, co se děje na Ukrajině. (...) Někdo to nazývá vandalismem – to, co jsme udělali, jiní nás za to chválí, pro mě to bylo zadostiučinění,“ podotýká.

Vlajku o rozměrech asi čtyři krát osm metrů měli hotovou během deseti minut. Reakce přišla hned. „Okamžitě přijela policie, protože nás viděli obyvatelé toho komplexu z balkonu, házeli po nás vajíčka, křičeli na nás, že jsme fašisti,“ vysvětluje Koblasová.

Podle mluvčího pražské policie Richarda Hrdiny byla škoda vyčíslena na bezmála padesát tisíc korun. „Z toho důvodu je sedm osob podezřelých ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uvedl.

Objekt patří Rusku, ale pozemek je český. Dlažbu, která byla pomalovaná, ale postavil ještě Sovětský svaz. „Právě proto, že byly použity barvy, které bylo možné běžně smýt vodou, tak nedošlo k žádnému poškození cizí věci,“ dodává právní zástupce podezřelých Karel Jelínek.

Podle politického analytika a bývalého generálního konzula v Rusku Vladimíra Votápka (Piráti) šlo o demonstrativní politickou akci. „Měla upozornit na to, že se tady v Praze, v České republice, stále velmi dobře daří ruským státním orgánům,“ dodává.

Česko žádá nájemné

Domy podle české vlády k diplomatickým účelům neslouží. Správce domů se ČT nepodařilo zkontaktovat.

V celém Česku jde asi o padesát tisíc metrů čtverečních pozemků, za které Rusko neplatí nájem. Stát proto požaduje doplatit přes padesát sedm milionů korun. „My jsme nesebrali nikomu ty domy, my pouze chceme, aby za ně platili, jako je v právním státě, normální nájemné,“ podotýká mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Věcí se rok zabýval městský soud v Praze. Ruská strana ale namítá, že to není v jeho pravomoci. Spor tak míří k Vrchnímu soudu.