Výstražné SMS mohou získat alternativu. Hasiči by dokázali zprávu dostat k více lidem

Události ČT: Testuje se nový varovný systém (zdroj: ČT24)

V Česku se chystá další způsob varování obyvatelstva přes mobilní telefony. Hasiči dokončují analýzu pořízení technologie zvané Cell Broadcast, kterou lze v případě krize oslovit i miliony lidí. Bezpečnostní radě státu závěry předloží do konce měsíce. Podle expertů je technologie efektivnější i spolehlivější než dosavadní varovné SMS zprávy. Většina států Evropské unie už ji používá, případně zavádí.

Dnes systém s SMS funguje tak, že stačí vybrat oblast, klidně i menší, a varování přijde na mobil pouze těm lidem, kteří se v dané oblasti nacházejí. „Jako modelovou situaci si vyberme mimořádnou událost, která se stala v centru Prahy v okolí Václavského náměstí. Za pomoci kružnice vyberu danou oblast, je to zhruba kilometr čtvereční,“ popsal vedoucí Národního operačního střediska Generálního ředitelství HZS ČR Michal Žůrek.

Jen na této ploše se v době pokusu pohybovalo přes třicet tisíc lidí. Stačí pár kliknutí a všem ve stejnou dobu přijde varovná zpráva.

Naostro posílají hasiči jen několik varovných SMS zpráv za rok, naposledy loni při úniku kyseliny v Šenově. Varovné zprávy se používaly i k informování obyvatel uzavřených obcí během pandemie covidu.

Nachystané byly také při loňském útoku střelce na pražské filozofické fakultě, velitel zásahu je ale nakonec odmítl. „Nechtěl, aby se rozezněly telefony lidí, kteří se skrývali uvnitř,“ vysvětlil ředitel odboru prevence HZS ČR Miroslav Lukeš.

Maximálně 200 tisíc zpráv

A právě hlasité upozornění je jeden z limitů varovných SMS. Problém je i hranice dvou set tisíc uživatelů, které jimi záchranné složky můžou oslovit. Žůrek řekl, že třeba pro oblast sahající z levého břehu Vltavy po Václavské náměstí už by zprávu nebylo možné odeslat.

Hasiči teď vyčíslují náklady na další technologii – Cell Broadcast – se kterou by šlo vyslat varování okamžitě všem.

„Dovedu si představit, že budeme Cell Broadcast používat při opravdu plošných událostech. Když se vrátíme zpět v historii, tak povodeň 2002,“ řekl Lukeš. Dokáže si také představit, že by se systém dal využít i u případného ozbrojeného útoku na Česko.

Podle manažera informační bezpečnosti a kontinuity podnikání ze společnosti Vodafone Ladislava Suka by uživatel v případě vypnutých upozornění dostal signál vibracemi. Zároveň se na displeji zobrazí i důvod varování.

Takovou informaci třeba nedokáže přinést většina sirén. „Dnes jsou v zásadě dva druhy sirén. Jedna je rotační a druhá elektronická. My jako hlavní město pod sebou máme právě ty elektronické sirény, které dokážeme ovládat i hlasem, což naopak ty rotační neumí,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Obměna těchto sirén by přišla stát na více než miliardu korun.