Vlaky u Poříčan se po jedné koleji rozjedou ve středu ráno, či dopoledne

Vlaky na koridoru u Poříčan na Kolínsku pojedou podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové po jedné koleji ve středu ráno, či dopoledne. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý odpoledne předpokládal, že to bude už v úterý v noci. Na místě po osmé večer skončilo přečerpávání druhé z havarovaných cisteren, které se spolu s lokomotivou nacházely po pondělní havárii mimo koleje. Evakuovaní obyvatelé z okolí se mohli večer vrátit domů.

Vyprošťování vozů potrvá celou noc. „Čas zprovoznění jedné koleje budeme ještě upřesňovat,“ doplnila Pistoriusová. Na místě jsou dva kolejové a jeden pásový jeřáb, před 21:00 už byly v akci. Přistavené jsou i plošinové vozy, na kterých budou části vlaku přepraveny pryč.

Nákladní vlak vykolejil v pondělí po 17:00. Lokomotiva skončila na boku a mimo koleje skončily i dvě cisterny s toxickým benzenem. V noci na úterý bylo odpojeno a převezeno čtrnáct cisteren do Kolína, na místě havárie zůstaly jen dva havarované vozy. Teprve po přečerpání obsahu cisteren bude možné vlak vrátit zpět na koleje.

Technicky přečerpávání zajistili drážní hasiči. Začali s tím v úterý kolem čtvrt na deset dopoledne, účastnili se toho podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy rovněž krajští hasiči a specialisté ze Spolany a Unipetrolu. „Musí se to udělat rychle, ale zároveň velmi opatrně, přečerpává se s pomocí dusíku vháněného do nádrží, takže je to akce na několik hodin,“ doplnil. Odpoledne skončilo přečerpávání látky z první cisterny, pak následovalo čerpání z druhé, které bylo završeno po 20:00.

„Na místě je naše chemická laboratoř,“ doplnila mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Laboratoř může sledovat případný výskyt nebezpečných látek ve vzduchu, avšak při přečerpávání by uniknout neměly.

Kvůli přečerpávání se v úterý preventivně evakuovali lidé z rodinných domů podél trati. „Je to prostor zhruba 500 x 200 metrů,“ řekl Gavenda. Podle starostky Poříčan Hany Teršové jde zhruba o šedesát lidí asi z dvaceti domů. „Většina je ale v úterý v práci nebo ve škole, někteří odjeli ke známým, takže v sokolovně je dočasně tak patnáct lidí,“ vyčíslila. Před úterními 20:00 Správa železnic uvedla, že se evakuovaní mohou vrátit domů.

Rychlíky jezdí odklonem

Rychlíky nyní jezdí odklonem přes Lysou nad Labem, regionální přepravu pomáhají zajistit autobusy. Komplikace vznikají i na tratích, po kterých míří odkloněné vlaky. Řada spojů má zpoždění. 

Regionální vlaky na trase z Prahy do Lysé nad Labem budou omezeny zřejmě do čtvrtka do deváté ranní. Omezení se týká linky S2 z Prahy do Kolína, spoje mohou mít až hodinové zpoždění. Linku S22 do Lysé nad Labem nahradí autobusy z Černého Mostu. Pražská integrovaná doprava zveřejnila mimořádná opatření na webu, informoval mluvčí Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Oldřich Buchetka.

„Od dnešní (úterní) 13. hodiny je zavedena posilová náhradní autobusová doprava z Černého Mostu do Lysé nad Labem. Tyto autobusy nemají žádné mezizastávky,“ uvedl Buchetka. Z Černého Mostu odjíždí náhradní autobusy X-S2 ze stanoviště 14, ze zastávky linky 398. Linku využijí cestující do Lysé nad Labem a Milovic. Mezi Lysou a Milovicemi zůstává v provozu kyvadlová vlaková doprava.

Trať z Prahy do Lysé nad Labem je přetížená, jezdí po ní rychlíky odkloněné z koridoru přes Poříčany. Dálkové vlaky z Praha do Kolína jedou po objízdné trase přes Nymburk. Kromě vlaků s povinnou rezervací mimořádně zastavují ve stanici Praha-Vysočany a Nymburk hl. n. a lidé v nich mohou využít jízdenky PID.

„Z důvodu snížené kapacity odklonové trati ale část dálkových vlaků nejede v úsecích Praha hlavní nádraží – Kolín a Praha hlavní nádraží – Nymburk hlavní nádraží a zpět. V těchto úsecích je potřeba využít jiné spoje dálkové dopravy a v Kolíně či Nymburce přestoupit,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Jsou to vlaky linky R9 Vysočina, R10 Hradečan a Krakonoš a R19 Svitava. Regionální spoje na trati Český Brod – Pečky – Kolín a Český Brod – Poříčany – Nymburk nahradily autobusy.

Události (11. 10.): Hasiči odstraňovali následky nehody nákladního vlaku v Poříčanech (zdroj: ČT24)

Havárii šetří policie

Příčinu havárie vyšetřuje Drážní inspekce, která v pondělí potvrdila, že vlak nedovoleně projel za návěstidlo s návěstí zakazující jízdu. „Další příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události jsou nadále v šetření,“ dodal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehodou se zabývá i policie. České televizi to potvrdil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa s tím, že prověřování je na samém počátku. „Případem se zabývá policie z Kolína,“ řekl. „Probíhá souběžné šetření policie s drážní inspekcí,“ doplnil. Konkrétní kvalifikaci vzhledem k rané fázi případu neupřesnil. Uvedl ale, že obdobné případy policie zpravidla šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Škoda je podle prvních odhadů čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu na trati a 2,5 milionu na vlaku. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili. Souprava patří dopravci ČD Cargo. Kvůli možnému podezření na únik nebezpečné látky evakuovali v pondělí policisté obyvatele zhruba ve stometrovém okruhu od nehody.