Vláda ignoruje sociální dialog a spoléhá na hlasy ve sněmovně, kritizuje odborář Samek

Interview ČT24: Vít Samek (zdroj: ČT24)

Poslance čeká od úterý debata kvůli konsolidačnímu balíčku. Vládní koalice velmi spoléhá na to, že má 108 hlasů ve sněmovně, a je si vědoma, že má silnou pozici, myslí si místopředseda odborů Vít Samek. Podle něj kabinet Petra Fialy (ODS) ignoruje sociální dialog. Teď se k tomu dostáváme se zpožděním, reagoval Samek v Interview ČT24 na jednání tripartity, kde se strany dohodly, že sociální partneři předloží spolu návrh změn balíčku a předají ho koalici k posouzení.

Místopředseda odborů popsal, že kabinet by měl návrhy přijmout. „Kdyby to byla skutečně proevropská vláda, tak by to udělala. V rámci Evropské unie platí pravidlo, že když se přichází s jakoukoliv zásadní změnou v oblasti sociální a pracovněprávní, tak Evropská komise nabídne nejprve tu otázku sociálním partnerům a když se dohodnou a ona zjistí, že to není v rozporu s evropskými základními dokumenty, tak to akceptuje,“ popsal Samek.

Očekával by, že pokud vláda bude věřit tomu, že oba dva sociální partneři chtějí totéž co ona – to znamená, aby se podařilo vyřešit problémy veřejných financí, ekonomika šlapala a zvládla se inflace – měla by vyslyšet návrhy, se kterými přicházejí. 

Jedním z témat, na kterém se můžou sociální partneři s vládou dohodnout, jsou podle Samka změny v DPH.  „My, kdybychom přišli s požadavkem na zrušení veškerých změn DPH a několika dalšími tak, aby to bylo rozpočtově neutrální. Nám jde o to, že změny, se kterými přijdeme, měly racionální jádro, byly obhajitelné i z pohledu vlády a nenarušily cíl fiskální konsolidace,“ vysvětlil místopředseda odborů. Podotkl také, že schodek veřejných financí považuje za problém.

Srazit inflaci a přitom nezvyšovat mzdy?

Inflace je podle Samka problémem číslo jedna. „Je dramatická, drastická. Vidíme, že každá třetí česká rodina už nevychází se svými příjmy a výdaje je převyšují. Začíná hrozba různých takzvaných šmejdů, kteří jim budou nabízet nevýhodné úvěry a ony je budou brát, aby přežily z měsíce na měsíc,“ upozornil.

„V České republice budeme velmi vysoko nad dvoucifernou hodnotou i na konci letošního roku a bohužel inflace je to základní, s čím musíme bojovat. A to se promítá do dramatického poklesu mezd, lidé ztrácejí schopnost nakupovat a jejich životní úroveň bude klesat,“ popsal Samek.

Jako účinný boj s inflací odbory navrhovaly „věcně usměrněné ceny“, tedy regulaci cen u vybraného zboží. „Vláda bude spíše tiše přihlížet zkáze a modlit se, aby byla co nejmenší, tak teď proto čekají radostně na jakýkoliv náznak toho, že půjde inflace dolů,“ poznamenal Samek dále k aktuálnímu vývoji.