Vláda chce zvýhodnit lidi, kteří chodí na preventivní prohlídky. První bonusy mají být už letos

Události: Vláda chce motivovat Čechy k chození na preventivní prohlídky (zdroj: ČT24)

Jednou z priorit současné vlády je větší podpora prevence ve zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měli být zvýhodnění ti, kteří nezanedbávají pravidelné prohlídky. S tím souhlasí i zástupci pojišťoven. Pokud lidé přijdou k lékaři pozdě, bývá léčba často komplikovanější, dražší a taky může být méně úspěšná. Válek proto chystá konkrétní kroky, kterými chce lidi k prohlídkám motivovat –⁠ jakmile je probere s odborníky, předloží je vládě. První bonusy chce spustit ještě letos.

„Vymýšlíme systémy bonusů pro ty, kteří se pravidelně zúčastní preventivních programů. Je celá řada možností –⁠ od příspěvků třeba na rehabilitaci nebo na zdravé potraviny až po určité slevy na pojistném,“ nastiňuje Válek jednu z možných cest.

Třeba k zubařům chodí alespoň jednou ročně necelá polovina lidí. Ještě více pak dospělí zanedbávají prevenci u praktiků. Na komplexní prohlídku mohou přitom chodit každé dva roky.

Ke své praktické lékařce přišla Monika Motyčáková na předoperační vyšetření, a protože už několik let nebyla na preventivní prohlídce, domluvili se rovnou i na té. Součástí takové prohlídky může být třeba i orientační vyšetření zraku a sluchu, kůže nebo u rizikových pacientů prsou a varlat. Kontrolují se taky očkování a doplňují se i informace o celkové anamnéze.

V Česku na prohlídky chodí menšina pacientů

Například v pražské ordinaci lékařky Zuzany Bublové je registrovaných kolem osmnácti set pacientů. Na pravidelné prohlídky jednou za dva roky chodí zhruba polovina z nich. „Potřebovali bychom od zdravotních pojišťoven, aby si toto podchytily, aby lidi motivovaly,“ říká Bublová.

Celorepubliková čísla jsou přitom horší než ve zmíněné pražské ordinaci. Na kontrolní prohlídky přichází necelá třetina dospělých. Ti, kteří je nebudou zanedbávat, mají nově dostávat určité bonusy, část výhod chce ministerstvo zdravotnictví spustit ještě letos. Zástupci Svazu zdravotních pojišťoven zase mluví o možném znevýhodnění těch, kdo na prevenci nechodí –⁠ takoví lidé by například mohli mít vyšší pojistné.

„Opravdu si nemyslím, že je toto správná cesta. Každý si odpovídá za svoje zdraví a já si myslím, že negativní motivace, chcete-li trest pro toho, kdo nechodí na preventivní prohlídku, je, že se onemocnění zachytí v pozdějším stádiu,“ zamýšlí se ministr zdravotnictví.

Válek chce zároveň preventivní prohlídky lépe hradit. A omezit chce taky administrativu. Díky tomu by podle něj mohli mít lékaři na prevenci víc času.

Na prevenci se zaměřují taky zdravotní pojišťovny. Svým klientům nabízí hned několik příspěvků. Mezi ty nejoblíbenější patří podpora pohybových aktivit, u dětí pak letní tábory. Klienti můžou získat finanční dotaci taky na dobrovolná očkování nebo péči o zuby. V raném stádiu by se díky preventivním programům měla zachytit třeba onkologická onemocnění.

Jen za loňský rok vydalo sedm zdravotních pojišťoven působících v Česku dohromady přes 1,5 miliardy korun z fondu prevence. O 120 milionů korun víc než o rok dřív. V roce 2021 se ale do částky promítlo také antigenní testování zaměstnanců, které se hradilo právě z tohoto fondu.