Vláda chce víc českých potravin v obchodech. Podle odborníka je potřeba těžit z jednotného unijního trhu

Události, komentáře: Ceny potravin (zdroj: ČT24)

Vládní představitelé chtějí, aby v obchodních řetězcích bylo více tuzemských potravin. Agrární odborník Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze však upozornil, že Česká republika nemůže být soběstačná ve všech komoditách, a vyzval k využití evropského volného trhu. Pokud jde o ceny v tuzemských obchodech, podle europoslance Martina Hlaváčka (za ANO) jde nyní spíš o „pomalejší zdražování“ než zlevňování. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) sdělil, že chce maximálně využít neformální vliv. Všichni tři byli hosty Událostí, komentářů.

„České potraviny, za které bojuji, jsou jedny z nejkvalitnějších v Evropě. Když někdo hovoří o tom ubrat v regulaci u dovozu, abychom sem dostali levnější potraviny ze zahraničí, tak já zdvihám prst a říkám: Velmi opatrně,“ poznamenal ministr Výborný a vyzval veřejnost k nákupu tuzemských potravin.

„Pohádka o levných českých kvalitních potravinách se ekonomicky nemůže vyplatit,“ řekl europoslanec a bývalý náměstek ministra zemědělství Hlaváček. „Tato vláda snížila základní platbu zemědělcům na dvaasedmdesát euro. Poláci berou 116, Němci 157. Když k tomu přidáte další část – drahý cukr. Proč vláda od ledna snížila o 320 korun dotaci na cukrovku, zatímco ostatní země ne?“ dodal a vyjmenoval další dotace, které vláda snížila.

Výborný však oponoval. „Naopak, to, jakým způsobem jsou nastavené v rámci společné zemědělské politiky dotace pro české zemědělce, je krok směrem k vyváženosti, která tady nebyla, a nyní tady je,“ řekl.

Maier podotkl, že se často srovnáváme s německým či polským trhem, ale upozornil na výrazné rozdíly vůči sousedním zemím. Zmínil, že Polsko má nulové DPH na potraviny a zcela jinak nastavenou dotační politiku. 

I co se týče Rakouska, tam je podle agrárního odborníka „mnohem vyspělejší trh než u nás“ a větší konkurence. „Dodavatelsko-odběratelské vztahy tam fungují na jiné úrovni. Třeba rakouští potravináři jsou mnohem efektivnější než ti čeští. Já jsem kolikrát slyšel nářky obchodních řetězců, proč neberou některá balení potravin od českých potravinářů. V Rakousku to dokáží dodat rychleji a zabalit přesně podle požadavků,“ poznamenal Maier.

Česká republika podle něj nemá podmínky na to, aby ve všech komoditách dosahovala určité míry soběstačnosti. Je podle něj potřeba těžit z jednotného evropského trhu. „Vytvářejme kvalitní konkurenční prostředí, posilněme roli antimonopolního úřadu a podobně. To povede k většímu úspěchu,“ doplnil Maier.

Snížení cen potravin

„Vláda nereagovala včas v minulém roce,“ poznamenal Hlaváček k pohybu cen „Jsem optimista u některých komodit, například obiloviny a olejniny jdou dolů. Ono se to projeví se zpožděním, ale pak jsou komodity, jako je vepřové maso. Tam nevidíme žádné indikátory, že by mělo dojít ke zlevňování,“ dodal Hlaváček.

Podle něj současný vývoj cen potravin nelze nazývat zlevňováním, ale pouze „pomalejším zdražováním“. Vymezil se také proti čtvrtečnímu jednání premiéra Petra Fialy (ODS) s podnikateli na agrosalonu Země živitelka.

„On jim jinými slovy řekl, že je nemravné mít dvou až tříprocentní podíl zisku na obratu,“ podotkl europoslanec. Výborný odmítl interpretaci Hlaváčka a jednání s podnikateli označil jako „otevřenou debatu“.

Tlak na zlevňování

„Potraviny opravdu zlevňují. V červenci oproti červnu došlo k poklesu cen potravin o čtyři a půl procenta. Já osobně očekávám další pokles, zejména si myslím, že je prostor v pekárenském průmyslu. Cena chleba se od začátku roku drží někde na čtyřiačtyřiceti korunách, před dvěma lety to bylo osmadvacet korun, takže tam určitě nějaký prostor pro zlevňování je,“ prohlásil Maier.

Výborný ale upozornil, že podle jeho informací je pekařská výroba závislá na cenách vstupů, zlevňování jejich výrobků proto neočekává, dokud se nesníží i ceny energií. 

„Nejsem ministr, který by měl přímé nástroje k určování cenotvorby. Jsem ministr zemědělství, ne cenotvorby,“ prohlásil Výborný a doplnil, že chce maximálně využít svůj neformální vliv. Proto plánuje se sejít se zástupci obchodních řetězců. 

Vláda by podle Maiera neměla regulovat přímo ceny potravin. „To bych byl velice proti, protože cena je unikátní informace o trhu. Když ji znemožníme, tak o trhu vlastně nevíme vůbec nic,“ poznamenal.