Vítězství Ruska nelze dopustit, řekl Pavel velvyslancům. Kreml se dle něj nesmířil se ztrátou politického vlivu nad Českem

Prezident Pavel přijal vedoucí zastupitelských úřadů ČR (zdroj: ČT24)

Vítězství Ruska ve válce nelze dopustit, řekl českým velvyslancům na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Rusko se podle něj nesmířilo ani se ztrátou politického vlivu nad Českem. Pavel také řekl, že rozšíření Evropské unie se ukazuje být geopolitickou prioritou i existenční otázkou. Schůzka s hlavou státu se koná při příležitosti každoroční porady českých velvyslanců a velvyslankyň, která začala v pondělí v Černínském paláci.

„Ujal jsem se mandátu v době, kterou můžeme poněkud eufemisticky nazvat turbulentní. Je naprosto zřejmé, že náš svět v této době čelí komplexní a dynamické přeměně,“ sdělil Pavel na úvod setkání s velvyslanci. „Ruská agrese i rostoucí asertivita hrozí nabourat dosud platný mezinárodní řád vystavěný na pravidlech a spolupráci,“ poznamenal.

„Chci, aby zahraniční politika byla především státní, a tedy koordinovaná, transparentní, srozumitelná a důvěryhodná,“ řekl také prezident. Má prý dobrý pocit z toho, jak se daří krok za krokem měnit obraz České republiky, která podle něj byla donedávna vnímaná jako těžko srozumitelná a často také jako nepředvídatelný partner.

Prezident dodal, že je hrdý na to, s jakou silou a jednotou se Česko postavilo za napadenou Ukrajinu a zároveň se dokázalo vymanit ze závislosti na ruských energiích. „Vnímám samozřejmě i dopady války a migrační vlny na mnohé občany naší země, a to nejen v rovině ekonomické, ale i sociální. Vnímám i to, jak jsou tyto dopady cíleně a necitlivě zneužívány k šíření extremismu a v některých případech i xenofobie,“ upozornil Pavel.

Podpora Ukrajiny musí zůstat co nejširší, řekl Pavel

Nikdo si ze současné krize nesmí podle něj odnést pocit, že manipulace a násilí k prosazování vlastních zájmů se vyplácí. „Pokud chceme zachovat svět postavený na právu a jeho vymáhání, nemůžeme rezignovat na boj proti lži, manipulacím a šíření nenávisti. Proto i nadále zůstane součástí všech mých jednání podpora Ukrajiny,“ podotkl. Není to podle něj správné jen z hlediska morálního, ale je to i klíčové pro zajištění bezpečnosti Česka.

Podpora musí zůstat co nejširší, Ukrajina potřebuje humanitární, vojenskou, ekonomickou, politickou i rekonstrukční pomoc, míní. Apeloval také na vytvoření podmínek pro to, aby se Ukrajina po skončení války a splnění potřebných kritérií mohla stát plnohodnotným členem Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO).

„Vítězství Ruska nemůžeme dopustit,“ prohlásil. Takový výsledek by dle prezidenta nejen stvrdil bezpráví, které se odehrává na Ukrajině, ale zároveň by Rusko, které si zvolilo cestu konfrontace, povzbudil k dalším nepřátelským krokům vůči jiným evropským zemím včetně Česka. 

„Zkušenost už máme a netřeba zvlášť spekulovat o tom, že se Rusko se ztrátou politického vlivu nad naší zemí nikdy nesmířilo. A je také zřejmé, že takový výsledek by inspiroval další země uvažující podobně jako Rusko,“ podotkl prezident.

Pavel apeloval na hledání koalic napříč Evropou

Prezident v projevu k českým velvyslancům také vyzdvihl důležitost bezproblémových vztahů se sousedními zeměmi, které podle něj jsou předpokladem bezpečnosti Česka. Zmínil rovněž nadcházející parlamentní volby na Slovensku. „Věřím, že ať už bude výsledek voleb jakýkoli, naše nadstandardní přátelství zůstane pevné. Osobně se o to budu dále zasazovat,“ poznamenal.

Z pohledu velikosti a síly je pak českým nejvýznamnějším partnerem v Evropě Německo, které podle Pavla prochází geopolitickým i ekonomickým přerodem. „V řadě otázek, například ruské a čínské hrozby, se náš pohled postupně sbližuje,“ míní. Česko má zároveň zájem na modernizaci německého hospodářství, co se týče zelené a digitální transformace, s čímž je propojena i česká prosperita.

V listopadu na Hradě přivítá prezidenty zemí V4. Věří, že má smysl usilovat o to, aby skupina byla věrna svému zakladatelskému duchu, který byl demokratizační a proevropský. V projevu také apeloval na usilovné hledání koalic napříč Evropou, například v Pobaltí či ve Skandinávii. Zásadní jsou podle něj vztahy se Spojenými státy, za správný krok považuje nedávno ratifikovanou dohodu o obranné spolupráci.

Porada velvyslanců potrvá do čtvrtka

V pondělí poradu velvyslanců zahájili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Oba mluvili především o konfliktu na Ukrajině. Fiala uvedl, že největší bezpečnostní hrozbou pro Česko je ruská imperiální politika. Ostražitost ale podle něj je potřeba i před kroky Číny, která konflikt na Ukrajině sleduje i s ohledem na své vlastní mocenské ambice. On i Lipavský ubezpečili Ukrajinu, že Česko bude pokračovat ve vojenské i civilní pomoci.

S projevy k velvyslancům v pondělí vystoupili také ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Poradu českých velvyslanců v Černínském paláci v pondělí kromě zástupců české vlády navštívil také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Zástupce země napadené Ruskem měl čtvrthodinový projev k vedoucím zastupitelských úřadů, v němž mimo jiné hovořil o nutnosti dalších dodávek zbraní na Ukrajinu či vstupu země do Severoatlantické aliance (NATO).

Porada vedoucích zastupitelských úřadů v zahraničí potrvá do čtvrtka.