Ve čtvrtek se objevilo 163 případů covidu. Podle zdravotnického ústavu zřejmě mizí komunitní šíření

Ve čtvrtek přibylo v Česku o čtrnáct procent méně nakažených covidem než před týdnem, konkrétně 163. Ubylo také hospitalizovaných, těch je v nemocnicích 107, nejméně od začátku srpna 2020. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) epidemie natolik slábne, že v některých dnech nepřibývají nové případy a zřejmě mizí i komunitní šíření, tedy situace, kdy lidé nevědí, od koho a kde se nakazili.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

V žádném kraji počet případů v současné době neroste, dlouhodobější vzestup nehlásí ani žádný okres či obec s rozšířenou působností, potvdil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. „Dostáváme se na hranu, kdy bude možné zřejmě příští týden naprosto spolehlivě prohlásit, že v některých regionech, mizí komunitní šíření a epidemie se dostává do fáze, kdy je lokálně kontrolovatelná,“ uvedl Dušek.

Epidemie podle něj velmi silně brzdí, stále zhruba o třicet procent mezi týdny. „Vývoj se dlouhodobě odehrává podle nejoptimističtějšího scénáře, který kalkuluje s reprodukčním číslem kolem 0,7 i méně,“ podotkl. Statistici pracují i s modely, že by se epidemie začala znovu probouzet. „I kdyby to nastalo, tak pokles už je tak zásadní, že máme před sebou i týdny reakčního času,“ dodal.

Dál je třeba hlídat nebezpečné varianty a jejich importy ze zahraničí a řešit lokální ohniska nákazy. V současné době se objevují například ve školách, ale většinou jsou to jednotky případů. Do nemocnic směřuje zhruba desítka nakažených denně. Aktuálně hospitalizovaných je 107 lidí.

Hlavní podíl na brzdění epidemie má podle Duška proočkovanost populace. S tou počítají i modely. „Člověka model vyřadí z potenciální nákazy a udělá ho rezistentním ve chvíli, kdy prodělá onemocnění, nebo byl naočkován,“ řekl. Může se upravit i pro varianty, které očkování částečně umí překonat. „Ukazuje to, že by se epidemie mohla ještě otočit nahoru, ale ta situace je natolik stabilní, že ne dramaticky. A díky proočkovanosti seniorní populace by se (nárůst) neprojevil v nemocnicích,“ uvedl.

Možnosti šíření viru kromě očkování omezuje také počet lidí, kteří už covid prodělali a mají protilátky. „Nadále platí, že v populaci je 25 procent, možná i více lidí vnímavých k infekci. Pořád budou vznikat lokální ohniska,“ dodal Dušek.

Podle Grubhoffera není nekonečné množství mutací

I podle Libora Grubhoffera, ředitele Biologického centra Akademie věd, je vakcinace stále nejúčinnější zbraň proti koronaviru. „Bylo by báječné, kdybychom měli ještě nějaké antivirotikum už momentálně k dispozici, ale to stále ještě není. Ale i v této oblasti jsme na dobré cestě,“ sdělil v Událostech, komentářích. Vakcíny podle něj snižují závažnost průběhu onemocnění, pokud k němu dojde, a podílí se na eliminaci cirkulace viru v lidské společnosti.

Grubhoffer se vyjádřil také k novým variantám viru. „I ten virus má z genetického hlediska omezené možnosti, takže není nekonečné množství mutací, které se mohou uchytit a selekčním tlakem prosadit,“ uvedl s tím, že při stoupání kolektivní imunity se bude snižovat možnost mutací. „Všechno nasvědčuje tomu, že můžeme být v tomto směru optimisté,“ doplnil.

Na téma Očkování versus mutace hovořil v Událostech, komentářích virolog Libor Grubhoffer (zdroj: ČT24)

Brazilská varianta na Pardubicku a v Praze

Podle nejnovější zprávy Státního zdravotního ústavu laboratoře odhalily sedm případů varianty gama P1 – původně označované jako brazilská. Z toho šest případů je z Pardubického kraje a jeden z Prahy. Tato varianta je podle odborníků nakažlivější než ta původní, navíc lépe odolává protilátkám.

Jak nově pojmenovávat varianty covidu
Zdroj: WHO

„Momentálně máme celkově sedmnáct osob nemocných s podezřením na tuto variantu v jednom ohnisku nákazy. S jistotou to ale budeme vědět, až bude hotova sekvenace vzorků, které jsou poslané Státnímu zdravotnímu ústavu,“ přiblížila aktuální sitauci pro ČT vedoucí protiepidemického oddělení územního pracoviště Chrudim Krajské hygienická stanice Pardubického kraje Jana Daňková. Dodala, že s velkou pravděpodobností ale skutečně o brazilskou variantu půjde, protože místní laboratoř potvrdila, že se nejedná o britskou ani původní mutaci.

Uvedla, že nákaza se projevila u zaměstnanců jedné dílny a rozšířila se na jejich rodinné příslušníky. Podle ní se zároveň nepodařilo prokázat, že by nemoc souvisela s nějakou cestou do zahraničí. Z nakažených neměl nikdo dokončené očkování, tři z nich ale měli první dávku.

Studio ČT24 - Brazilská varianta koronaviru na Pardubicku (zdroj: ČT24)

Počet pozitivních testů stoupl

Navzdory poklesu počtu nově nakažených ale stoupl aktuálně podíl pozitivních testů. Oproti minulému týdnu totiž ve čtvrtek stejně jako v předchozích dnech výrazně ubylo testovaných.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých sto tisíc obyvatel, v pátek celkově stagnovalo. Stejně jako ve čtvrtek činilo devět případů. Tímto číslem se vláda řídí při určování protiepidemických opatření. V jednolivých regionech pak v naprosté většině také stagnovalo, případně kleslo. Stouplo pouze v Praze a Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

Nejnižší je nadále v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, kde shodně připadají tři případy nákazy za týden na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší ho má se 17 případy Jihočeský kraj. 

Očkováno proti covidu bylo 114 571 lidí, což je zhruba o čtyři tisíce méně než před týdnem. Celkem už bylo v Česku podáno 7,02 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno je asi 2,4 milionu lidí.

Aplikace pro uložení covidových certifikátů bude do konce června

Aplikace pro uložení covidových certifikátů v mobilu bude spuštěna do konce června. Pro jejich ověřování byla ve středu vydaná aplikace čTečka pro přístroje s operačním systémem iOS od firmy Apple a v pátek pro Android, informovala na Twitteru Národní agentura pro informační a komunikační technologie.

Certifikát lidé mohou využívat jako potvrzení o prokázání bezinfekčnosti kvůli covidu. Vyžadován je například na kulturní či sportovní akce, při návštěvě koupališť nebo kadeřníka a hosté by ho měli mít s sebou i v restauraci. Kromě certifikátu se ale lidé mohou prokazovat i potvrzením přímo z očkovacího nebo testovacího místa.

Již vydaná aplikace umožňuje po naskenování QR kódu z certifikátu ověřit bezinfekčnost. Lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, byli očkováni nejméně před 22 dny nebo mají negativní test, si ho mohou vytisknout nebo stáhnout z Očkovacího portálu občana

Do budoucna bude aplikace umět podobně přečíst kódy ze všech zemí EU, pro které bude od začátku července fungovat evropský digitální certifikát pro usnadnění cestování mezi zeměmi.

Nejhorší situace ze zemí Evropské unie je nyní podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) v Lotyšsku, které eviduje za posledních čtrnáct dní 154 případů na sto tisíc obyvatel. Následují Dánsko se 153 a Nizozemsko se 139. Česko je s 36 případy na 21. místě.  

Laboratoře se zaměří na cestovatele ze zemí s rizikem nákazy virem se sledovanou variantou

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) budou klíčové letní návraty lidí z dovolených v místech, kde hrozí nákaza koronavirem s některou ze sledovaných variant, které se mohou rychleji šířit. Zdravotní pojišťovny proto podle něj budou hradit dvojnásobnou částku za PCR test, který ho odhalí.

„Naším cílem je, aby pozitivní vzorky byly co nejvíce vyšetřovány touto metodou, protože ta nám odhalí, že tam je nějaká mutace. Ještě nevíme jaká, ale víme, že vzorek je něčím neobvyklý a případně pak může být poslán na sekvenaci,“ uvedl ministr.

Za takzvané diskriminační PCR dostane laboratoř 614 korun jako za běžné vyšetření, dalších 614 korun navíc za tuto metodu a 47 korun odběrové centrum za odběr. Sekvenace je podrobnější způsob vyšetření pozitivního vzorku, kdy se přečte jeho genetická informace. Dělá ji jen několik laboratoří v ČR nebo se posílají do Drážďan, trvá ale dvacet až třicet dní. Srovnáním s mezinárodní databází pak určí, o jakou konkrétní variantu se jedná.

Podle ministra je i přes výrazně se lepšící epidemickou situaci v tuzemsku namístě obezřetnost. „Vidíme, co se děje v Británii, v Portugalsku, v Rusku i v jiných zemích, kde se situace zhoršuje zejména kvůli delta variantě,“ uvedl.