V Pardubicích se srazily vlaky. Zemřeli čtyři lidé, zraněných je přes dvacet

Noční zprávy v 00:00: Srážka vlaků v Pardubicích (zdroj: ČT24)

V Pardubicích se ve středu pozdě večer čelně srazily expresní a nákladní vlak. Dle mluvčí pardubické záchranné služby Aleny Kisiala jsou na místě až čtyři osoby, u kterých byla zranění neslučitelná se životem. To potvrdil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Lehce zraněných je 20 lidí a středně těžce tři, dodal. Zdravotníci vyhlásili traumaplán. Havárie přerušila provoz na koridorové trati na Moravu.

Mluvčí pardubických záchranářů Alena Kisiala informovala, že při nehodě zemřeli čtyři lidé. Vlak společnosti RegioJet se srazil čelně s nákladním vlakem u nové zastávky Pardubice Centrum.

Správa železnic zřídila informační linku pro veřejnost na telefonním čísle 950 570 805.

Brífink k železniční nehodě v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Na místo nehody dorazili ministři vnitra Vít Rakušan a dopravy Martin Kupka (ODS). „Zatím jsou čtyři potvrzené oběti, je tam i řada zraněných, nicméně drtivá většina lehce. Středně těžce zranění jsou tři, zbývajících dvacet jsou lidé lehce zranění,“ sdělil Rakušan. Srážku vlaků podle Kupky vyšetřuje Drážní inspekce, zatím není možné spekulovat o příčinách nehody. Ministři vyjádřili soustrast pozůstalým a poděkovali záchranným složkám za zásah.

Podle informací redaktorky ČT Kateřiny Lunerové byli všichni cestující z havarovaného expresu kolem druhé hodiny ráno vyproštěni. Lidé bez zranění byli převezeni na hlavní pardubické nádraží, kde jsou postupně ztotožňováni. Dle hasičů se nikdo nepohřešuje.

„Srážka dvou vlaků v Pardubicích je velké neštěstí. Všichni myslíme na oběti a zraněné. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS).

Zdravotničtí záchranáři mají na místě nehody osm zasahujících posádek i vrtulník. „Je tam i tým specializovaných činností,“ ujasnila Kisiala.

Studio ČT24 ke srážce vlaků v Pardubicích (zdroj: ČT24)

„Událost byla oznámena pět minut před 23. hodinou. Do půlnoci na místo dorazilo 36 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, včetně policie a záchranné služby,“ informovala mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková. Podle velitele zásahu Pavla Béra bylo nasazeno přes šedesát hasičů.

V expresu, který mířil na Slovensko, podle Horákové cestovalo zhruba tři sta osob. „Nákladní vlak převážel karbid vápníku, první dva vagóny ale byly prázdné, takže nedošlo k žádné další havárii,“ dodala mluvčí.

Nehoda ochromila provoz na koridoru

Správa železnic očekává, že provoz na koridoru v Pardubicích bude zastaven do osmi hodin ráno. České dráhy žádají cestující, aby minimálně ve čtvrtek odložili cesty vlakem do Pardubic či přes Pardubice.

Podle portálu Zdopravy.cz oba strojvedoucí nehodu přežili. „Vše nasvědčuje tomu, že ke srážce došlo po chybě strojvedoucího RegioJetu,“ píše portál.

Podle zveřejněných fotografií a videonahrávek první vagon za lokomotivou expresního vlaku dopravce Regiojet vykolejil a částečně se převrátil, první vagon nákladního vlaku poničil jeho lokomotivu.