V Česku přibývá případů krádeží elektřiny. Odhalí je každá třetí kontrola

V Česku přibývá krádeží elektřiny (zdroj: ČT24)

V celém Česku přibývá krádeží elektrického proudu. Potvrzují to energetici s tím, že zhruba každá třetí kontrola takový případ odhalí. Celkové škody, které lidé takzvanými „černými odběry“ způsobí, se podle energetiků dostávají do desítek milionů korun. Krádeže se však kromě domácností občas objeví i ve firmách, tam jsou pak škody vyšší.

Policie se nyní zabývá krádeží proudu, kterou má na svědomí chalupář z Horažďovicka. Stačilo mu odpojit elektroměr a upravit pár vodičů. „Od druhé poloviny měsíce května do současnosti podezřelý muž propojil v elektroměrném rozvaděči zařízení, aby nedocházelo k měření spotřeby,“ řekla k případu mluvčí policie v Klatovech Dana Ladmanová. Škody půjdou v tomto případě do desítek tisíc korun.

S neoprávněnými odběry mají zkušenosti i sami elektrikáři. Petr Schejbal dokonce objevil upravenou pojistkovou skříň kvůli přímotopu. „Tam by se na to asi jen tak nepřišlo, kdyby se ten člověk nestěhoval. Přišel na to nový majitel, který požadoval přepojení nebo předělání elektroměrového rozvaděče,“ popsal elektrikář. 

Distributoři elektřiny nyní počítají s tím, že s nárůstem cen energií bude podobných případů přibývat. Už nyní se jedná o tisíce případů ročně. „Každoročně provedeme na sedm tisíc kontrol, zhruba třetina je potom vedena jako neoprávněný odběr,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Podvádí se i ve firmách

Neoprávněný zásah do elektroměrů už se ale netýká jenom domácností. Policie podobné případy eviduje i u společností. Rozdíl je ale v tom, že u firem jdou škody do stovek tisíc korun. 

Podle společnosti ČEZ lidé ročně ukradnou elektřinu za desítky milionů korun. Většinou je odhalí výrazné odchylky odběru. U rekreačních domů, které nemají pravidelný odběr elektřiny, to ale trvá i několik měsíců.