Bouře na jihu Čech, Vysočině a Moravě mají být velmi silné

Bouřky, které se během pondělí vyskytnou na většině území, budou podle výstrahy na jihu Čech a Vysočiny a na Znojemsku místy velmi silné. Doprovodit je mohou přívalové srážky s úhrny kolem 50, výjimečně i 70 milimetrů vody. V ostatních částech republiky by bouřky měly být méně intenzivní, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Moravě a ve Slezsku budou v pondělí ještě panovat vysoké teploty, odpoledne místy překročí 31 stupňů. V tomto týdnu by si však Česko mohlo na čas odpočinout od tropických teplot z minulých dní.

Podle meteorologů má v pondělí přes Česko přecházet směrem k východu studená fronta, s níž očekávají lokální silné bouřky. Objevit by se měly odpoledne a večer na většině území s výjimkou severozápadních a západních Čech a východních částí Moravy a Slezska. Spolu s přívalovými srážkami se při nich mohou vyskytnout i kroupy a silné nárazy větru.

„Později odpoledne a večer bude bouřková činnost od severozápadu slábnout,“ doplnili meteorologové. V Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji by lidé měli v pondělí odpoledne ještě počítat s tropickými teplotami.

Aktualizovaná výstraha ČHMÚ před bouřkami (vydaná 22. července dopoledne)
Zdroj: ČHMÚ

Tropy se mají vrátit o víkendu

V nadcházejícím týdnu by si Česko mohlo na čas odpočinout od tropických teplot z minulých dní. V pondělí má být ještě teplo s průměrnými teplotami kolem 27 stupňů, na východě republiky může být až 33 stupňů.

Nejchladnějším obdobím bude zřejmě prostředek týdne, kdy mají teploty v maximech vystupovat pouze k 25 stupňům. Ráno ve čtvrtek a pátek podle předpokladu meteorologů teploty nepřekročí deset stupňů.

„Především ve velkých městech, která v poslední době akumulovala sluneční svit, si konečně během nocí odpočineme,“ doplnili.

Od pátku se však bude nejspíš opět oteplovat. V tento den meteorologové očekávají v maximech až 28 stupňů a v sobotu a neděli ještě o zhruba tři stupně více. Na jihu Moravy může být koncem týdne až 35 stupňů Celsia.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)