V Česku chybí kliničtí psychologové, čekací doby jsou až tři čtvrtě roku. Zádrhel je v jejich vzdělávání

V českém zdravotnictví chybí kliničtí a dětští psychologové. Podle dat Asociace klinických psychologů jich schází asi 1500, tedy polovina současného stavu. Aby mohl psycholog vykonávat praxi ve zdravotnictví, musí absolvovat speciální kurz. Ty jsou ale na nadcházející dva roky obsazené. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá novelu, díky které by se možnost vzdělávat psychology rozšířila i na další české univerzity.

V praxi nedostatek klinických psychologů znamená asi čtyřměsíční čekací lhůty, na řadě míst odmítají pacienty úplně – a to i v akutních případech. Podle Asociace klinických psychologů působí v Česku zhruba 1550 klinických psychologů, podle údajů Světové zdravotnické organizace by jich ale v ideálním případě mělo být alespoň tři tisíce.

„Já i moji kolegové občas musíme dokonce pacienty odmítat,“ popisuje hradecká klinická psycholožka Dana Dobiášová. „A v případě, že máte třeba dítě se sklony k sebevraždě, to je problém,“ dodává. Pacienty proto přesměrovává do Pardubic, někteří dojíždí do Prahy. Právě v Hradci Králové je klinických psychologů největší nedostatek, v přepočtu na sto tisíc obyvatel podle posledních dat z roku 2020 působí jen tři, naopak v Praze je to téměř dvacet.

Nedostatek podle Jana Bažanta, vedoucího oddělení klinické psychologie v nedaleké Pardubické nemocnici, trvá minimálně třicet let, systematické řešení ale stále chybí. Kvůli válce na Ukrajině nebo také pandemii covidu-19 se navíc problém v posledních letech prohloubil. „V případě, že se nejedná o akutní případy, může trvat objednávací doba až tři čtvrtě roku,“ tvrdí Bažant.

Speciální kurzy jsou obsazené do roku 2024

Aby do zdravotního systému přibyli další kliničtí psychologové, musí absolvovat speciální kurzy, které několikrát do roka vypisují některé tuzemské vysoké školy. Samotné kurzy jsou ale už teď obsazené až do roku 2024. „Všichni vědí o tom, že je nedostatek klinických psychologů, kapacita kurzů, které by to mohly vyřešit, je však nedostatečná a nikdo s tím nic nedělá,“ popisuje studentka psychologie Markéta. „Na Palackého univerzitě sice přidali jeden kurz navíc, to ale v žádném případě nestačí,“ dodává.

Roční kurz Psycholog ve zdravotnictví si studenti hradí sami, podle vysoké školy se cena za teoretickou část pohybuje mezi osmi a devíti tisící korunami. K tomu je potřeba ještě dvě stě hodin praxe na vlastní náklady studenta.

Dva kurzy ročně v současností nabízí katedra psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci, jeden vypisuje soukromá Pražská vysoká škola psychosociálních studií a dva kurzy pořádá katedra psychologie na Univerzitě Karlově v Praze.

Problém řešíme, připravujeme novelu, říká mluvčí resortu zdravotnictví

Že poptávka po tomto druhu vzdělání zdaleka předběhla nabídku, si uvědomuje i ministerstvo zdravotnictví, pod které problematika spadá. „Problém s nedostatkem aktivně řešíme a připravujeme novelu zákona k rozšíření kapacit kurzů pro nové psychology,“ říká tamní mluvčí Ondřej Jakob.

Podle připravované legislativy by v budoucnu mohly potřebné kurzy nabízet i další české vysoké školy. „Aktuálně prošel dodatek k zákonu, který právo akreditovat kurz Psycholog ve zdravotnictví rozšiřuje prakticky na kohokoliv,“ říká vedoucí katedry psychologie Tomáš Nikolai z Univerzity Karlovy. Psychologii je v současnosti možné studovat ještě třeba na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity, na dvou fakultách Masarykovy univerzity v Brně nebo na soukromé University of New York in Prague.

Klinický psycholog se od klasického psychologa liší především v rozsahu pravomocí a případy, které řeší. Nejčastěji se zabývá vážnějšími problémy jako je třeba porucha autistického spektra. Bez kurzu může absolvent psychologie pracovat v soukromé poradenské praxi, ve školství nebo v odvětví lidských zdrojů.