Ústavní soud odmítl stížnost bývalých klientů H-Systemu. Budou se muset vystěhovat

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk, které sdružuje část klientů zkrachovalého H-Systemu. Ti chtěli zvrátit rozhodnutí o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, které jim pravomocně nařídil Nejvyšší soud již loni v létě. Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Ústavní soud rozhodoval o stížnosti družstva neveřejně. Výsledkem je, že platí verdikt, podle kterého má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů. Správce přitom chce, aby se obyvatelé z domů vystěhovali a nemovitosti se prodávaly prázdné. Ústavní soud nyní rozesílá usnesení účastníkům řízení, uvedla jeho mluvčí Miroslava Sedláčková.

Podle soudu je stížnost částečně nepřípustná, protože ji kromě družstva Svatopluk podali i řadoví klienti, což není možné. Stížnost samotného družstva potom považuje Ústavní soud za neopodstatněnou.

Předseda družstva Svatopluk Martin Junek řekl, že je rozhodnutím šokován, další se cítí soudem i podvedeni. „Nedovedu si představit, jak budou reagovat hlavně starší lidé, kteří tam bydlí, protože je tahle informace může zabít,“ řekl Junek. Družstvo se podle něj obrátí na Evropský soud pro lidská práva. „To ale neodvrátí katastrofu, která teď nastala. Absolutně jsme si nedokázali představit, že by se Ústavní soud nezasadil o naše lidská práva, je to skandální. V tuto chvíli mám pocit, že nežiju v právním státě,“ dodal Junek.

Podobnými pocity se netají ani další obyvatelé horoměřických domů po H-Systemu. „Věřím, že je tady soudcovská mafie, jak to řekla paní doktorka Benešová. Nemám čemu věřit. Věřil jsem Ústavnímu soudu, ale bohužel, zklamal mě,“ řekl jeden z obyvatel dotčených domů Richard Stadler.

Josef Monsport ujistil, že nebude požadovat okamžité vystěhování obyvatel domů, které v Horoměřicích po H-Systemu zbyly. „Nejsem typem, abych vyhazoval lidi na ulici. Rozhodně nemám v úmyslu připravit Horoměřickým Vánoce na sněhu. Věci půjdou postupně,“ uvedl.

Politici jsou k soudu kritičtí, podle Čunka zvítězila mafie

K rozhodnutí Ústavního soudu se vyjádřili někteří politici, kteří kauzu již dříve komentovali. Premiér Andrej Babiš (ANO), který se v minulosti se členy družstva setkal, uvedl, že je pro něj rozhodnutí „lidsky těžko pochopitelné a přijatelné“. Zdůraznil však zároveň, že by mělo být respektováno.

Věcí se podle něho zabývá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), nález analyzuje. „Co nejdříve se poradíme, zda stát může v dané věci učinit nějaké kroky,“ dodal premiér.

V Událostech, komentářích Andrej Babiš připustil, že jde o největší selhání tuzemské justice od vzniku samostatného státu. Připustil také, že by stát mohl lidem z Horoměřic nabídnout půjčku. „Musím to probrat s paní ministryní Schillerovou,“ poznamenal. „Je fakt, že to ti lidé postavili za své peníze. Že to postavili bez souhlasu konkurzního správce? Ano, je to chyba, ale je potřeba vnímat lidský rozměr,“ uvedl.

Události, komentáře: S Andrejem Babišem o energetice, H-Systemu, sporech o daně i nezávislost justice (zdroj: ČT24)

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) potom hovoří o tragédii pro obyvatele horoměřických domů po H-Systemu a o údajném vítězství mafie. „Jak se ukázalo, v konkurzu peníze byly. Kdyby se prodával majetek z konkurzu tak, jak měl, tak by byli klienti odškodnění a tato záležitost se dala vyřešit. Klienti byli okradeni, ale de facto špatně zpeněženým majetkem, který v H-Systemu zůstal,“ míní senátor.

Pražská městská radní a zároveň advokátka jiné skupiny klientů H-Systemu Hana Kordová Marvanová uvedla, že od Ústavního soudu očekávala jiné rozhodnutí. „Řešení, tedy spravedlnost pro všechny, je třeba hledat v rámci konkurzního řízení,“ míní Marvanová, která se případem zabývá 21 let.

Kauza podle ní ukazuje nefunkčnost justičního systému, navíc ji provázela řada pochybení odpovědných orgánů. „Těžko se dá napravovat jedna křivda jinou křivdou,“ soudí. Shodně s premiérem Babišem očekává, jak k situaci přistoupí ministerstvo spravedlnosti.

Marvanovou považují někteří z obyvatel horoměřických domů za spoluvinici jejich situace. To však pražská radní pro legislativu, veřejnou správu a bydlení odmítla. „Rozumím rozhořčení těch lidí, také já to vnímám jako selhání právního státu. Ale já nezavinila konkurz, neprodávala jsem majetek, neudělala jsem žádný krok, který by ty lidi poškodil,“ řekla.

Firma zkrachovala v roce 1997

Se stovkami zájemců uzavřela společnost H-System v roce 1993 smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domů v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala. Stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Někteří klienti zkrachovalé společnosti se poté spojili v družstvu Svatopluk a svépomocí si domy dostavěli. Podle výpovědi bývalého konkurzního správce H-Systemu Karla Kudláčka by jinak hrozilo zřícení domků, nemovitosti byly ve špatném stavu.

Soudy ale rozhodly, že jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné. Problém byl především v tom, že dostavbu neschválil konkurzní soud.

Správce Monsport již po loňském verdiktu Nejvyššího soudu dal najevo, že chce horoměřické domy prodat, a žádá vystěhování nájemníků, protože očekává, že za prázdný dům dostane mnohem více peněz.