Ukrajinci se musí dál bránit a my musíme vydržet pomáhat, říkají ocenění čeští dobrovolníci

Rok války: Česká pomoc na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Deset českých dobrovolníků z Team4Ukraine (T4U) obdrželo v Kyjevě v den výročí ruské invaze medaile za chrabrost od vrchního velitele ozbrojených sil generála Valerije Zalužného. Dobrovolníci pomáhají od počátku války, tento týden například předali čtvrtou sanitku a další zdravotnický materiál do dětské nemocnice v ostřelovaném Chersonu. Češi školí ukrajinské vojáky v taktické první pomoci, pomáhají v nemocnici v Bachmutu nebo vozí humanitární pomoc.

Organizace T4U pracuje na různých projektech od roku 2014. „Já jsem shodou okolností tři roky sloužil v aktivních zálohách, protože jsem předpokládal, že se něco takového může stát, i když jsem nečekal, že rozsah bude tak velký. Když v únoru 2022 začala válka na Ukrajině, zavolal mi Honza a říkal: Péťo, co můžeme udělat? Nakonec se rozjely takové projekty, že kdyby mi o nich někdo vyprávěl, tak mu neuvěřím,“ řekl v rozhovoru s Michalem Kubalem v Kyjevě Petr Pojman.

„Viděli jsme na záběrech, že ukrajinští vojáci nemají vybavení, tak jsme dali výzvu na internet, na to hodně zareagovala česká střelecká veřejnost, organizace poslaly vesty, helmy, drony, vysílačky, ale i humanitární materiál,“ popsal druhý oceněný dobrovolník Jan Heřmánek.

Na začátku byli čtyři lidi, naskládali materiál do aut a rozjeli se na Ukrajinu. Dnes jsou členů týmu přes dvě desítky. Jsou to bývalí vojáci, čeští váleční veteráni, bývalí policisté, lidé, kteří o zbraních a válce něco vědí. Potřeby válkou zkoušené Ukrajiny se podle obou dobrovolníků mění. Musí operativně zjišťovat, co zrovna chybí a jak to nejrychleji dopravit. „Když dokážeme říct, co potřebujeme a komu ta věc bude sloužit, jsme schopni ji sehnat rychle,“ poznamenal dobrovolník. Aktuálně například ohřívače krve.

Čeští dobrovolníci z Team4Ukraine Petr Pojman a Jan Heřmánek
Zdroj: ČT24

Sanitky pro mývala

Tento týden předali dobrovolníci už čtvrtou sanitku do dětské nemocnice v Chersonu. Každá vozí plyšového mývala.

„Je to známý příběh, kdy okupační vojáci ukradli ze zoo mývala a pak se s tím chlubili na internetu. My tady nemáme tu nášivku, ale Ukrajinci ji mají, je na ní 'Osvobodili jsme Cherson, osvobodíme i mývala'. Tak jsme tomu začali říkat operace sanitky pro mývala,“ vysvětlil Heřmánek.

Ukrajinci podle dobrovolníků nemají jinou možnost než se bránit a oni musejí vydržet pomáhat. „Byl jsem překvapený, jak jsou Ukrajinci houževnatí. Byli připravení se bránit a jsou stejně odhodlaní i po roce,“ zhodnotil Heřmánek.

Podpora, výcvik, humanitární pomoc

Team4Ukraine na svých webových stránkách uvádí, že jejich cíle zahrnují podporu občanské společnosti, profesionalizaci nevládního sektoru, specializovaný výcvik bezpečnostních a zdravotních složek a v neposlední řadě přímou humanitární pomoc civilistům a civilní infrastruktuře a pomoc konkrétním jednotkám obránců Ukrajiny.

Obvazy, teplé oblečení, ale i sanitky. Pomoc Ukrajině z Česka má mnoho podob (zdroj: ČT24)

Loni po zahájení velké ruské invaze organizace vypravila první konvoje s humanitární pomocí a materiálem pro obránce. Humanitární aktivity se zaměřují především na zdraví, logistiku, bezpečí civilistů zasažených válkou a distribuci nepotravinové pomoci. Díky sbírce například zajistili sanitky, dále dodali plicní ventilátory pro nemocnici v Poltavě, zdravotní materiál a potřeby pro dětský domov v obci Vinnycja, kde také uspořádali Vánoce pro děti poznamenané válkou, nebo vybavení do vyrabované nemocnice v Chersonu.

Skupina uvádí, že navázala různé úrovně spolupráce s nevládními organizacemi, policií, univerzitami a místní samosprávou prakticky po celé Ukrajině se zvláštním důrazem na východ (Charkovská oblast) a jihovýchod (Chersonská oblast) země. Na Ukrajině mají vybudovaný humanitární sklad, peníze získávají od českých dárců i firem, zásobují vojáky i civilisty.