Tisíce domácností byly kvůli větru bez proudu, v Podkrkonoší vystoupaly hladiny řek

Události: Tisíce domácností byly kvůli větru bez proudu (zdroj: ČT24)

Několik tisíc domácností bylo po nedělním silnému větru bez proudu, nejvíc jich bylo v Libereckém kraji. Následky řádění živlu omezily dopravu zhruba na třech desítkách železničních tratí. Vítr působil také nehody, třeba na Karlovarsku spadl strom na autobus, dva lidé se při tom lehce zranili. Na některých tocích platil v pondělí první stupeň povodňového nebezpečí.

Po vichřici, která se v neděli prohnala Českem, eviduje ČEZ 1300 domácností bez proudu. E.ON do večera všechny poruchy na vedení odstranil. V pondělí brzy ráno totiž bylo bez elektřiny na 38 tisíc domácností.

Příčinou velmi silného větru byla tlaková níže Julie. V neděli postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu. Česko zasáhl silný vítr v neděli odpoledne a večer.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platila od nedělních 11:00 pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, dále Prahu a střední Čechy. Od nedělních 15:00 platilo varování před velmi silným větrem i pro ostatní kraje. V noci na pondělí vítr postupně zeslábl. Ráno ještě trochu foukalo na jihu Moravy.

V Královéhradeckém kraji hrozily povodně

První stupeň povodňového nebezpečí platil ráno na Labi ve Vestřevi, na Jizeře v Železném Brodě a na Metuji v Hronově. Většinou se ale hladina řeky v pondělí vrátila na normální hodnoty, v Železném Brodě výstraha trvala ještě odpoledne. 

Od nedělního večera bylo v Královehradeckém kraji přes 90 událostí, které si vyžádaly výjezd hasičů, všechny ale byly bez zranění. „V noci hlavně čerpali vodu ze sklepů, čistili propusti, zajištovali popadané střechy. Teď především odstraňují stromy z komunikací,“ popsala dopoledne Hofmanová práci hasičů.

Energetici v Královéhradeckém kraji evidovali v pondělí ráno 12 poruch na vedeních vysokého napětí, zejména na Trutnovsku, Náchodsku, Jičínsku a Hradecku. „Obnovujeme dodávku elektřiny do posledních 300 domácností. Předpoklad kompletního obnovení dodávek je v odpoledních a podvečerních hodinách,“ uvedla po poledni regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Meteorologové zaznamenali velkou rychlost větru na Sněžce už v 19:00, kdy v nárazech dosahovala zhruba 187 kilometrů za hodinu. To bylo podobné jako před dvěma týdny při bouři Sabine, kdy foukal vítr o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu.

Ještě větší náraz větru byl ale v neděli večer na polské straně Sněžky. „Náraz 223 kilometrů za hodinu byl naměřen na polské straně (stanici), zatímco na české stanici Sněžka-Poštovna byl zaznamenán náraz 180 kilometrů za hodinu, což je hodnota srovnatelná se Sabinou,“ upřesnil meteorolog ČT Michal Žák. Pojišťovny i majitelé lesů ale čekají menší škody než před dvěma týdny.

Ve středních Čechách vítr lámal stromy

Ve středních Čechách během neděle a noci na pondělí vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků silného větru ve zhruba 250 případech. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy na silnici, na elektrické vedení a podobně. „Nejvíce zasažené okresy byly v neděli Benešov, Mladá Boleslav a Praha-východ,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Stromy také zastavily provoz na několika středočeských železničních tratích. Vlaky ráno nejezdily mezi Mělníkem a Mšenem, Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou a také mezi Zbraslavicemi a Malešovem na Kutnohorsku, dopoledne byl ale provoz obnoven.

V pondělí brzy ráno bylo ve Středočeském kraji 5600 domácností bez proudu, ve většině se ale už podařilo dodávky obnovit.

Na Vysočině vítr zastavil vlaky

Silný vítr na Vysočině lámal stromy. Ty popadané na silnice nebo ty, u nichž pád hrozil, už v pondělí hasiči odstraňovali na více než sto místech. Od nedělního odpoledne, kdy vítr zesílil, měli v souvislosti s počasím asi 280 výjezdů.

Kvůli následkům silného větru také nejezdí vlaky mezi Kostelcem a Jihlavou, nahradily je autobusy. Provoz na železnici tam bude obnovený až v úterý. Stromy popadané kvůli silnému větru navíc poškodily i trakční vedení, uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Došlo k tomu na špatně dostupném úseku; vlaky by proto měly jezdit znovu až v úterý večer. 

Pády stromů a vítr na Vysočině poškodily elektrická vedení. Společnost E.ON zásobující většinu Vysočiny evidovala odpoledne asi 230 domácností bez proudu, hlavně na Žďársku. Ráno se výpadek týkal 2000 domácností. Společnost ČEZ, která je dodavatelem na Havlíčkobrodsku, tam dopoledne odstraňovala poruchu na jednom vedení vysokého napětí, ještě vpodvečer však zůstávaly desítky odběrných míst bez proudu.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjeli přes noc k 75 událostem

Hasiči zasahovali také v Ústeckém kraji, v noci na pondělí tam kvůli silnému větru vyjeli k 75 událostem. Odstraňovaly spadlé stromy, uvolněné plechy, spadlé dráty a další překážky. ČEZ v kraji ríno evidoval 12 poruch na vysokém vedení, informovala mluvčí společnosti Holingerová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem měl v pondělí foukat mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí dva až šest metrů za sekundu, večer s nárazy až dvacet metrů za sekundu. Na úterý hlásí meteorologové v kraji vítr s nárazy až sedmdesát kilometrů v hodině.

V Olomouckém kraji bylo ráno bez elektřiny 3600 domácností

Kvůli poruchám na rozvodné síti, které v noci na pondělí způsobil silný vítr, bylo v Olomouckém kraji ráno bez dodávek elektrického proudu zhruba 3600 domácností a dalších odběratelů. Výpadky byly hlavně na Šumpersku a Olomoucku.

Dodávky elektřiny byly ráno kvůli poruchám přerušeny v okolí Hanušovic a Starého Města pod Sněžníkem na Šumpersku a Domašova nad Bystřicí či Bouzova na Olomoucku.

Hasiči zasahují na střeše výchovného ústavu v Dřevohosticích v Olomouckém kraji
Zdroj: Peřina Luděk/ČTK

V Libereckém kraji platil první stupeň povodňového nebezpečí

Hasiči v Libereckém kraji měli od nedělního odpoledne v důsledku silného větru a deště zhruba 210 výjezdů, hlavně k popadaným stromům. Bez proudu bylo ráno 4600 odběratelů,  ještě večer jich bylo bez proudu asi tisícovka. 

Na prvním povodňovém stupni zůstávala ještě dopoledne Jizera v Železném Brodě, i tam ale hladina postupně klesla na běžné hodnoty, uvedli meteorologové na Twitteru.

Meteorologové v noci v kraji nejsilnější poryv větru zaznamenali v Desné v Jizerských horách, 101,5 kilometru v hodině. „V nížinách to bylo v Liberci 95,8  kilometru za hodinu,“ uvedl Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Od nedělního rána místy napršelo až 50 litrů na metr čtvereční, nejvydatnější srážky byly v horách. Bouře škodila v celém kraji.

„Byly to spadlé stromy, stržené dráty telefonního nebo elektrického vedení,“ uvedla operační důstojnice hasičů pro Liberecký kraj Iva Honc Dymokurská. V několika případech hasiči čerpali vodu. Nejvíce zásahů měli do půlnoci.

Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali například v Horním Slavkově, kde spadl strom na řadové garáže
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Bez proudu byli i na Karlovarsku

Po silném větru byla i v Karlovarském kraji některá místa bez dodávky elektřiny. Po 7:00 evidovali energetici podle webu ČEZ Distribuce asi 15 poruch, také tam se postupně daří všechny odběratele připojit k síti. Nejvíce poruch na elektrickém vedení měli energetici v okolí Mariánských Lázní, ale také na hranici Karlovarského a Ústeckého kraje.

Tratě uzavřené kvůli větru a jeho následkům se už ráno podařilo zprovoznit.

Po větru, který do Karlovarského kraje přišel v neděli okolo 15. hodiny, zůstaly neprůjezdné i některé železniční tratě, například v okolí Aše nebo v Krušných horách. Poslední dva úseky, mezi Otročínem a Bečovem nad Teplou a Nejdkem a německým Johanngeorgenstadtem, se podařilo podle webových stránek Českých drah zprůjezdnit okolo 7:00 ráno.

V Pardubickém kraji museli přivolat i lezeckou skupinu

Hasiči museli na mnoha místech Pardubického kraje odstraňovat spadlé a zlámané stromy a větve, vítr poničil také několik střech. Létající plechovou krytinu z restaurace v Pardubicích na třídě Míru odklízeli hasiči kolem půlnoci. Museli povolat lezeckou skupinu, která se dostala na střechu vikýřem a plechy připevnila. V Radiměři na Svitavsku majiteli uletěla celá garáž, hasiči ji demontovali a zajistili.

Kvůli poruchám bylo v kraji mnoho domácností bez proudu, poruchy energetici postupně odstraňují. Podle mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové bylo v 6:00 v regionu bez elektřiny přes 5000 odběrných míst. V 11:00 se počet snížil na sedm poruch a 800 domácností bez energie. 

Spadlé stromy přerušily provoz na železniční trati mezi Svitavami a Březovou nad Svitavou na koridoru na Brno, poškozeno bylo i trakční vedení. Ve 4:50 byla obnovena jízda po jedné ze dvou traťových kolejí, vlaky nabírají asi deset až 20 minut zpoždění. Na přechodnou dobu byla zablokována také lokální trať ze Svitav do Květné.

Na jihu Moravy neměla proud asi tisícovka domácností

Hasiči vyjížděli v Jihomoravském kraji na desítky míst, zejména odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic nebo uvolněné části střech. Asi 5300 domácností bylo bez elektřiny, hlavně na Blanensku a Břeclavsku. Před 11:00 šlo ještě asi o 2200 domácností.

„Příčinou poruch je silný vítr, který lámal stromy a větve, které pak popadaly na vedení a poškodily ho, nejčastěji bývají zničené vodiče a izolátory,“ popsala mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. Před 11:00 firma v kraji evidovala devět poruch na vedení vysokého napětí, nejvíce na Blanensku. Šlo například o část Blanska, Bořitov nebo Kořenec.

V Plzeňském kraji hasiči hlavně odklízeli stromy

Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji v neděli a v pondělí dopoledne k více než 120 událostem. V 90 procentech případů odstraňovali spadlé stromy, zejména z komunikací, uvedl velící důstojník krajských hasičů Miroslav Marek. V kraji v noci pršelo, ale záchranáři nemuseli vyjíždět kvůli vyšším hladinám řek nebo k zatopeným domům.

Vítr už ustal, hasiči ale byli i v pondělí v pohotovosti. „Zhruba každých 20 minut je hlášený další padlý strom. Za pondělí jich máme zatím 26,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Hasiči kromě rozřezávání a odklízení kmenů zabezpečovali uvolněné střechy a billboardy.