Vítr v Česku opět dosáhl rychlosti orkánu. Labe na Trutnovsku je na druhém stupni

Události: Do Česka znovu vtrhl silný vítr (zdroj: ČT24)

Vítr v Česku opět dosáhl síly orkánu, na Sněžce měl rychlost přes 187 kilometrů za hodinu. Podobnou rychlost měl minulé pondělí při ničivé bouři Sabine. Před 22:30 nejezdily vlaky zhruba na desítce tratí, jinde byl již provoz obnoven. Navíc také stouply hladiny některých řek. Na severu a severovýchodě Čech se před osmou hodinou dostaly hladiny toků na několika místech na nejnižší povodňový stupeň. Labe v obci Vestřev večer přesáhla hranici druhého stupně.

Vítr o rychlosti zhruba 187 kilometrů za hodinu zaznamenali meteorologové na Sněžce v 19:00. Naměřený údaj se přiblížil těm z minulého týdne při bouři Sabine, kdy tam meteorologové zaznamenali vítr o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu. Silný vítr byl v Česku i tento týden v pátek, kdy měl na Sněžce v nárazech rychlost až 135 kilometrů za hodinu.

Silný vítr působil odpoledne a večer problémy v dopravě, a to hlavně v Čechách. Na skoro dvou desítkách železničních tratí vítr omezil, nebo zastavil dopravu. Na některých místech Správa železnic z bezpečnostních důvodů omezila rychlost vlaků, na jiných místech musely vlaky zastavit kvůli popadaným stromům či přerušenému vedení.

Větrem poškozené vedení také přerušilo v části republiky dodávky proudu domácnostem. Desítky tisíc domácností byly kvůli silnému větru stále bez dodávek proudu, poškozené vedení bylo hodinu před půlnocí hlášeno téměř ze všech krajů. Nejhorší situace panovala ve středních Čechách. „Poruchy zvládáme odstraňovat. Stále ale fouká a prší na celém distribučním území,“ řekla mluvčí energetické firmy ČEZ Soňa Holingerová.

Na Karlovarsku spadl strom na autobus

Silný vítr způsobil problémy i na silnicích. Třeba na silnici z Hazlova do Aše na Chebsku odpoledne kvůli spadlému stromu bourala dvě auta. Nikdo nebyl zraněn. V Krásném Jezu na Karlovarsku spadl vinou silného větru strom na autobus v zastávce u železniční stanice. Lehce zraněni byli dva lidé. Záchranáři je ošetřili na místě.

Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali například v Horním Slavkově, kde spadl strom na řadové garáže
Zdroj: HZS Karlovarského kraje

V Karlovarském kraji vyjížděli hasiči k desítkám událostí, zejména k padlým stromům. Také v Ústeckém a Libereckém kraji hasiči v souvislosti s počasím zaznamenali několik výjezdů. V Libereckém kraji to bylo většinou kvůli vodě, čerpali ji z neodtékající kanalizace a u několika objektů.

Během odpoledne až do zhruba 22:00 evidovali hasiči Středočeského kraje 145 zásahů, z toho 114 v souvislosti se silným větrem. „Nejčastěji likvidujeme popadané stromy na pozemních komunikacích. Nejzasaženější oblastí je Benešovsko, Praha-východ a Praha-západ,“ uvedli po 22:00 na sociální síti. Většinou šlo o stromy, které spadly na komunikaci, nebo pádem hrozí. Vyskytly se i případy, že byl utržený plech na autobusové zastávce nebo okap u domu, větší škody ale zatím vítr nezpůsobil. 

Zprávy: Vítr dorazil na západ Čech (zdroj: ČT24)

Déšť zvedl hladiny některých řek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) také varoval, že na horní Otavě na Šumavě může večer a v noci na pondělí voda vystoupat na druhý ze tří povodňových stupňů.

Na dalších tocích odvoďňujících horské oblasti může místy hladina dosáhnout prvního, tedy nejnižšího stupně povodňové aktivity. Hladina Divoké Orlice v Orlickém Záhoří hranici prvního povodňového stupně o 90 centimetrů překročila odpoledne kolem čtvrté a zhruba po hodině byla na 105 centimetrech. Na první stupeň se dostala také Lužická Nisa, Mumlava v Harrachově a Úpa v Trutnově.

Vpodvečer hranici prvního stupně, tedy bdělosti, překonala i hladina Labe v obci Vestřev na Trutnovsku. O něco později přesáhla hranici druhého stupně povodňové pohotovosti. Od rána po deštích a tání stoupla ze 41 na 141 cm.